Gundestrup

Fra odswiki
Version fra 18. nov 2011, 13:38 af SOC (diskussion | bidrag) SOC (diskussion | bidrag) (Oprettede siden med 'Byen Gundestrup – Gundelstrup eller Gunildstrup har navn efter en kvinde, Gunde, eller en mand, Gunder, som er gjort til et ”formindskelsesnavn”: lille Gunder, lille Gund...')
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning

Byen Gundestrup – Gundelstrup eller Gunildstrup har navn efter en kvinde, Gunde, eller en mand, Gunder, som er gjort til et ”formindskelsesnavn”: lille Gunder, lille Gunde.

Byen ligger mod syd og nord, og havde i gamle dage 16 gårde, af hvilke de 5 senere blev øde, nemlig 3 i den svenske fejde, og to i året 1694. På den østre gade stod 8 gårde, og på den vestre side ligeledes 8 gårde.

Blandt disse øde brug var et lille sted, som man kaldte "Krabbejorden". De 8 gårde regnedes for fulde gårde, de andre 8 for halve gårde.

I byen fandtes 1750 8 fæstehuse, af hvilke det ene var et smedehus. De 5 er bygget på de øde gårdes grunde.

Der er 2 gadekær i byen, men begge kunne tørre ud om sommeren.

1750 er der 11 bønder, og byens hartkorn var 52 tdr. 1 skp. 2 ¼ alb.

Til Gundestrup hører 3 vange: Holmevangen, Strandvangen og Lille Vangen.

Holmevangen, om hvis navns oprindelse er fra Herrestrup, er Grevinges "Hønehøj"s Vang den største i sognet, og består af 6 byers marker, Gundestrups, Plejerups, Frenderups, Holtets, Herrestrups og Enegelstrups.

Strandvangen skulle have fået navnet fordi den ligger langs med stranden.


Kilde: Grevinge Sogn af Ferd. Petersen efter håndskrift 1750 af Lyder Høyer.--SOC 18. nov 2011, 13:38 (CET)