Connie

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

Connie, minesprængt kutter, Sjællands Odde.

1949 den 1. april minesprængtes kutteren "Connie" lige før middag en sømil sydvest af Schultz Grund Fyrskib.

Om eftermiddagen kom skipper Otto Andersen på kutteren "Frem" ind med det budskab, at hans kollega skipper Jens Andersen, var omkommet ved en minesprængning af kutteren "Connie", mens medhjælper Svend Birch var blevet reddet af "Frem", og var bragt ind i såret tilstand.

Svend Birch har forklaret, at han og skipperen stod side om side på dækket i færd med at tage voddet ind, da der indtraf en eksplosion, som sprængte båden i stykker, og kastede dem begge i vandet.

Birch mener, at de har fået minen i voddet, og at den er eksploderet lige under båden. Han fik fat i vagstykke, som han klamrede sig til, men han så ikke noget til sin skipper.

Eksplosionen blev observeret fra kutteren "Frem", der lå et kvarters sejlads borte. Skipper Otto Andersen hævder at have hørt to eksplosioner, og mener den første mine har bragt endnu en til eksplosion.

Svend Birch blev straks reddet, men skipper Jens Andersen fandt man ikke, selvom man blev på stedet og søgte efter ham.

Skipper Jens Andersen blev kun 42 år gammel. Han var født på Sjællands Odde. I sine yngre år sejlede han med "Mærsk-bådene", men i mange år havde han nu fisket fra Odden Havn. Han efterlader hustru og to børn, en datter på 15 år og en søn på 8 år. Han var søn af arbejdsmand Nic. Andersen og hustru.

Kutteren "Connie" ejedes af skræddermester P. A. Larsen, Store Kongensgade, København, og havde kun haft kutteren i 3 måneder.

1949 den 1. maj bjergede stenfisker Alber Hansen, Sjællands Odde, vraget af den minesprængte kutter "Connie", som var i flere stykker. Motoren manglede, og styrehuset og dækket var slået fra.

1949 den 9. maj var forskibet til kutteren drevet i land ved Gilleleje.

Når man ser hvorledes kutteren er totalt splintret, er det ubegribeligt, at et menneske, der har været ombord i eksplosionsøjeblikket, har kunnet slippe godt fra det.

Svend Birch var for et par dage siden til røntgenundersøgelse på Nykøbing Sj. Sygehus, og man kunne ikke der se han var kommet noget alvorligt til, selvom han er godt mørbanket over hele kroppen og kan stadig ikke stå på benene, men lægerne mener det er eftervirkninger af lufttrukket og chokket, og at det snart vil fortage sig.

Jens Andersens enke fik fra ulykkesforsikringen en erstatning på 20.000,00 kr. plus indtil 15.000,00 kr. til børnene efter deres alder, således den samlede erstatning kan komme til at andrage 60-70 tusinde kroner.


Kilde: Holbæk Amts Venstreblad 30. april 1949 og 2., 9. og 18. maj 1949.--SOC, 18. aug. 2018.