Johannes Olsen

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
Borgmester Johannes Olsen.
Johannes Olsen var tømrer og borgmester i Nykøbing Sjælland 1938 til 1945.

Var bl.a. formand for Nykøbing Sygekasse (Nykøbing-Rørvig Sygekasse) til 1945.

Død 1945.

Fik vejen Johs. Olsensvej opkaldt efter sig.

+

I oktober 1938 dan der skulle vælges borgmester i Nykøbing bragte Holbæk Amts Venstreblad den 13 oktober et par artikler om Johannes Olsen:

Den nye Borgmester

Medens der ved tidligere Lejligheder har været nogen Spænding over Borgmestervalgene i Nykøbing — som der almindeligvis vil være, naar Byraadet bestaar af lutter Mindretal — saa var Spændingen denne Gang udløst forinden Valget i Aftes fandt Sted.

Fra vistnok alle Sider var man indforstaaet med, at naar Radikale og Socialdemokrater i 1937 gik sammen om at flytte Kommunens Ledelse fra Konservatismen til Demokratiet, saa vilde denne Linie blive holdt ogsaa denne Gang, og da ingen af de radikale Byraadsmedlemmer havde en saadan Anciennitet i Byens Styrelse bag sig, at de vilde aspirere til Borgmesterværdigheden, var det nogenlunde givet, at Tømrer Johs. Olsen vilde blive Manden.

Det var derfor naturligt, at da Johs. Olsen lod rette Forespørgsel til den radikale Gruppe, om denne vilde støtte hans Valg, blev der svaret Ja. Dermed var Spørgsmaalet afgjort.

Den ny Borgmester er født i Skelby i Sydsjælland den 21. Februar 1887 og er saaledes 51 Aar gammel. Han lærte Tømrerhaandværket og kom her til Nykøbing, da Sindssygehospitalet var under Opførelse. Og da dette var færdigt, knyttedes han dertil som Leder af Hospitalets Tømrerværksted, hvor han siden har virket. Ret hurtigt indfangedes han af det kommunale Arbejde, idet Socialdemokratiet i 1917 satte ham ind i Byraadet, hvor han siden har haft Sæde.

Hans Speciale her har været de tekniske Værker, i hvis Udvalg han har siddet siden. Han har ogsaa haft adskillige andre Udvalg at arbejde med, men Gas og Vand var det, der havde hans største Interesse.

I den specielle kommunale Administration var det Redaklør Karl Petersen, der var den førende blandt Socialdemokraterne, idet han sad som Medlem af Kasse- og Regnskabsudvalget, indtil han gik af i 1933. Johs. Olsen overtog da hans Plads, og han har nu i 5½ Aar i haft Lejlighed til al følge den interne Administration paa nærmeste Hold saaledes, at han ingenlunde staar fremmed overfor den Opgave, han nu gaar ind til. Og hvad enten man er enig eller uenig med de Synspunkter, Johs. Olsen forfægter, vil alle være enige om at anerkende hans levende Interesse for Byens Ve og Vel.

Og del er ikke nogen ringe Ballast for en Borgmester.

Omtale 13/10 (delvis gengivet)

Nykøbing Byraad valgte Johs. Olsen til Borgmester.

Syv Stemmer faldt paa Johs. Olsen og fire paa Jakob Jensen. – En lang Række Udvalgsændringer i Borgmesterens Kølvand.

Nykøbing Byraad havde i Aftes en af sine store Dage, idet Tilhørerpladserne var godt besatte. Tilhørerne var, tro mod Traditionen, kommet for at høre, hvorledes Borgmestervalget spændte af.

Mødet indlededes med, at Byraadets hidtidige første Viceformand Johs. Olsen bød det nye Medlem Smedemester Svend Clausen velkommen.

Første Punkt paa Dagsordenen var Valg af Borgmester.

Fr. Petersen foreslog Johs. Olsen og H. C. Larsen foreslog Sagfører Jakob Jensen.

Der blev ikke — som forrige Gang — holdt Anbefalingstaler. Man skred straks til Afstemning, og i første Omgang var Valget afgjort, idet Johs. Olsen fik 7 St. og Jakob Jensen 4.

Johs. Olsen takkede for Valget og udtalte Haabet om godt Samarbejde mellem Grupperne om de Opgaver, der melder sig, saa disse kan blive løst paa bedste Maade for Byen og dens Borgere.


Kildehenvisning: Gade- og vejnavnes oprindelse i Nykøbing og Rørvig, af Ole Skaarup, 1989. --SOC 6. okt 2011, 10:17 (CEST)