Civilforsvaret i Nykøbing Sjælland

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

Civilforsvaret i Nykøbing Sjælland.

1952 den 10. marts, på et møde i Nykøbing, var Civilforsvarsplanen for Nykøbing Sjælland færdig. De enkelte tjenestegrenes arbejdsområder og mandskabets fordeling er i orden - og alle leder udnævnt.

Hele rammen er klar, de fleste materialer er til stede, kommandocentralen i gildesalen hos boligforeningen på Tværvej er klar til at blive indrettet.

Politimester Arbøl er hele politikredsens øverste chef, og hans stedfortræder her, politifuldmægtig Givskov, er derfor øverste leder af civilforsvaret i denne egn.

I tilfælde at større katastrofer og evakuering af tusindvis af mennesker, som man var forpligtet til at sende videre, på nær 400 som byen skulle huse, var planerne klar, og toldforvalter J. Havkrog Jensen blev udnævnt til indkvarteringschef.

De øvrige tjenestechefer blev assistent Tage Jensen for teknisk tjeneste, installatør Erik Christen Larsen for brandtjenesten, læge Johs. Lind for sanitetstjenesten og vejformand E. Barfod for rednings- og rydningstjenesten.

Indtil 1952 var formanden toldforvalter J. Havkrog Jensen.

1952 den 11. juni valgtes snedkermester Knud Christensen, Kildestræde, til ny formand.

1955 den 2. november på generalforsamlingen på Vilh. Nielsens Hotel, kunne formanden, snedkermester Knud Christensen, konstatere, at det gik langsomt med at oprette civilforsvaret i Nykøbing Sjælland, og han lagde ikke skjul på at han var ved at køre træt i den manglende opbakning, hvor regeringen øsede millioner i militæret, mens de frivillige i civilforsvaret måtte igennem uværdigt tiggeri ved mærke- og lodseddelsalg, så han ønskede ikke genvalg.

I stedet valgtes plejeassistent Verner Nielsen til ny formand.

Civilforsvaret i Nykøbing Sjælland blev oprettet 1958.

1962 den 5. januar er kostald og 2-etagers hønsehus lejet til depot for Civilforsvaret, herunder materiel af forskellig art, bl.a. nødsygehuse med sengemateriel til ca. 200 sårede, og udstyr til operationsstue m.m., på Toftegård i Hønsinge.

1962 den 23. februar er ejendomshandler Bent O. Fabricius udnævnt til kompagnichef.

1964 den 2. marts er assistent Martin Byrgesen udnævnt til daglig leder af Civilforsvaret i Nykøbing Sjælland

1967 den 1. april fratræder lederen af Civilforsvaret i Nykøbing Sjælland, Martin Byrgesen, socialkontoret i Nykøbing Sjælland, for at tiltræde en stilling som fuldmægtig ved Kregme-Vinderød kommunekontor i Frederiksværk.

Både Martin Byrgesen og hustruen var ivrige badmintonspillere, og fru Byrgesen var tillige kasserer.

1970 er CF`s leder Leif Lorents Hansen.

1981 frasagde formanden Ebbe Nielsen sig posten på grund af nye arbejdsopgaver.

1981 den 2. februar valgtes motorfører Børge Jørgensen, Nykøbing Sjælland, til ny formand. Han har hidtil været næstformand, men har fungeret som formand de sidste 8 måneder.


Se også: Civilforsvarets Kommandocentral i Nykøbing Sj..


Kilde: Holbæk Amts Venstreblad 10. marts og 12. juni 1952 og 3. december 1957 og 5. januar og 23. februar 1962 og 21. marts 1964 og 21. januar 1967 og 3. februar 1981.--SOC 9. dec 2013, 00:22 (CET)