Højby sogn
Højby sogn havde ifg. foletællingen 1930 3.635 indbyggere.
Sognet besår af byerne Højby, Nygård, Nyrup, Tengslemark, Klint, Sonnerup, Holmstrup, Lumsås, Ebbeløkke, Stenstrup, Gudmindrup, Kongeparten, Ellinge Lyng og Stårup, og var det største sogn i herredet, både med indbyggerantal og indbyggerantal.
Få steder i Holbæk amt indeholder så store rigdomme af gravpladser og kæmpehøje, og på det tidspunkt et af landets største museer, Stenstrup Museum, der er samlet og ordnet af en enkelt mand, den blinde Laurits Jensen.
I Trundholm mose blev Solvognen fundet, hvoraf en kopi opbevaredes på Nykøbing Folkemuseum.
Den vestlige del af sognet, der begrænses af en linie fra Lumsås over Højby og videre over Svinninge til Høve strand, er gammel havbund, og var derfor åben og flad, og ret ufrugtbar, mens den nordlige del af strækningen ud mod Isefjorden er et højt Moræneplateau, som er frodigt med bugnende marker og rig på plantevækst i hegn og haver, og i det hele taget stærkt afvekslende med udsigt over hav og fjord fra de mange højdepunkter, af hvilke Ellemosehøj og Klintebjerg i nord, og Troldebjerg og Ellingebjerg i sydøst bør nævnes.
Højby kirke er på grund af sine kalkmalerier en af de interessanteste kirker i landet. Oprindelig en kampestensbygning, der omkring år 1400 blev ombygget, hvilket den blev flere gange senere. Til kirken er knytte sagnet om hr. Ebbes døtre, der julenat 1366, (Mordet i Højby Kirke), skulle have dræbt to brødre, som havde gjort dem med barn, og derefter svigtet dem, selvom det sagn ikke kan bekræftes til kirken, så ved man sikkert der i Højby sø har ligget en borg, beboet med adelsfolk, og hvor sognets beboere i krigstid har kunnet komme i sikkerhed.