Pavillonsystemet
Det er en bekendt sag, at der gives forskellige arter af sindssygommme, og for helbredelsens skyld er det af vigtighed, at patienterne deles og adskilles efter deres sygdoms beskaffenhed, hvilket bedst sker når de interneres i bestemte og ved nogen afstand adskilte bygninger.
Når man ikke tidligere har brugt denne byggeform, skyldes det for en del, at man har ment, det var for dyrere at bygge i pavillon uden lange gange end i kassesystem med lange gange hvor værelserne er på hver side. Hospitalet ved Nykøbing gør dog denne antagelse grundig til skamme.
Til det samlede byggeforetagende (foruden inventar) er budgetteret 2.364,000 kroner - hvilken sum ikke vil blive overskredet - og da der bliver bygget til 678 patienter, bliver udgiften 3.480 kr. pr. seng; men endvidere er der plads til en udvidelse til yderligere 200 patienter, og kommer disse til, vil udgiften synke til 3.000 kr. pr. seng. Til sammenligning hermed tjener, at Middelfart Sindssygehospital har kostet 6.000 kr., og Laugenhorn ved Hamborg 4.500 mark pr. seng. Grunden til at pavillonerne er billigere må formentlig søges i, at man her er gået bort fra det tidligere korridorsystem med umådelige lange og meget brede gange, hvor sygestuerne ligger på begge sider.
Disse gange indtager sædvanligvis ca. 1/3 af bygningens plads og koster derfor mange penge, foruden at dette system gør bygningen så langstrakt at oversigten i høj grad besværliggøres.
I Nykøbing-hospitalet findes ingen korridorer i patientbygningerne, hvorved det hele bliver mere sammentrængt, billigere at bygge, og lettere at betjene.
Kildehenvisning: Holbæk Amts Venstreblad 29. oktober 1915.--SOC 26. sep 2011, 12:20 (CEST)