Isøre Instrumentforening

Fra odswiki
Version fra 17. sep 2014, 19:40 af SOC (diskussion | bidrag) SOC (diskussion | bidrag) (Oprettede siden med 'Isøre Instrumentforening, Rørvig. Det er en gruppe på 4 medlemmer, med bl.a. H. A. Andersen, Frode Esbjørn og Palle Schmidt-Hansen (hvem er den fjerde?). Det er en ud...')
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning

Isøre Instrumentforening, Rørvig.

Det er en gruppe på 4 medlemmer, med bl.a. H. A. Andersen, Frode Esbjørn og Palle Schmidt-Hansen (hvem er den fjerde?).

Det er en udbrydergruppe af "Sognegårdsensemblet", men medlemmerne af Isøre Instrumentforening spiller 400 år gammel bondemusik, spillet på originale instrumenter.

1979 den 8. marts, i "spil sammen ugen", vil de stå bag noget, der måske godt kan kaldes deres første duet, spillet på "træsko-violiner" i 400 år.

Det er H. C. Andersen og Frode Esbjørn, der vil betjene de to instrumenter. De spiller bl.a. musik af den tyske Rasmus Widmann og Frescopaldi. Rasmus Widmann døde 1634 under den store pest, der dengang hærgede Europa.

De to træsko-violiner er af h.h.v. jysk og sjællandsk type.

Den mest iøjefaldende forskel er, at den jyske træsko vender hælen op mod halsen, men den sjællandske har det lige omvendt.

Et andet instrument, som man er ved at klargøre, er hornbratschen, som er lavet af et langt stykke bøgetræ, med et temmelig lille ressornansrum. Fra dette rum fører en åbning ud, hvori der er placeret et tyrehorn. Senere skal tyrehornet suppleres med et kohorn, så man kan få diskanten på instrumentet med.

Træskoviolinen stammer vistnok fra det sydlige Polen, Tjekkoslovakiet, og måske et stykke ind i Rusland. Selv Musikhistorisk Museum i København kender ikke træsko-violinens oprindelse, og museet har kun et enkelt eksemplar.

Under besættelsen 1940-45 dukkede "Frøsleven" op, som er en stor træslev, som er bygget om til et tre-strenget strygeinstrument kaldet "gig`en". Den opstod blandt de politiske fanger i Frøslevlejren "efter forhåndenværende søms princip".

De stjal en slev fra køkkenet, satte et dækken på, som før var bunden af en kommodeskuffe, og så havde man et udmærket instrument. Det eneste eksemplar, der er bevaret fra Frøslevlejren, findes på Frihedsmuseet i København.

Det er meningen at Isøre Instrumentforening med tiden udelukkende skal spille på de gamle originale instrumenter, og det vil ske så hurtigt Palle Schmidt-Hansen kan fremstille dem.