Missiluheldet ved Sjællands Odde

Fra odswiki
Version fra 6. jan 2014, 00:29 af SOC (diskussion | bidrag) SOC (diskussion | bidrag) (Oprettede siden med 'Missiluheldet ved Sjællands Odde. 1982 den 6. september kl. 11.32 affyrede fregatten Peder Skram et Harpoon-missil ved et uheld. Missilet slog ned i et sommerhusområde ...')
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning

Missiluheldet ved Sjællands Odde.

1982 den 6. september kl. 11.32 affyrede fregatten Peder Skram et Harpoon-missil ved et uheld.

Missilet slog ned i et sommerhusområde ved Lumsås Sønderstrand.

Peder Skram befandt sig 10-15 sømil fra nedslagsstedet.

Missilet anslås til at have en værdi af 7,5 millioner kroner.

88 sommerhusejendomme (senere opgjort til 102) centreret omkring Sønder Strandvej 3. Der er her tale om de mest beskadigede ejendomme, men mange flere har fået betydelige skader af uheldet.

Der er tale om to-tre huse, der er totalskadede, og nærmest hugget til pindebrænde, og 6-7 huse er så kraftigt beskadiget, at de først kan bruges igen efter meget omfattende reparationsarbejder.

Det er især husene i et område på ca. 75 gange 400 meter, der er kraftigst beskadigede. Når man taler om et langstrakt område, hænger det sammen med, at missilet kom ind fra Vest.

Ifølge Otto Lønberg, fra Nykøbing Politi, er det især sommerhusene på følgende veje, der er kraftigst beskadigede: Sønder Strandvej, Pilelunden, Birkestien, Sandstien, Åvangsvej, Karlasvej og Fårefoldvej.

Otto Lønberg oplyser til enstrebladet, at man har fået anmeldelser om skader som følge af missil-uheldet på op til 5-6 km væk fra nedslagsstedet.

Jyllandsposten skriver, at det løbske Harpoon-missil var meget tæt på at ramme Mols-Liniens førge, Mette Mols, der var på vej til Sjællands Odde med 200 passagerer. Når færgepassagererne slap med skrækken, skyldtes det, ifølge bladets militærmedarbejder, at missilet blev sendt af sted uden EDB-program, altså uden forud foretaget mål.

1982 den 16. november tager chefen for fregatten Peder Skram, kommandørkaptajn Jens Lange Winther, plads i vidneskranken på Kastellet i København, hvor den af justitsministeriet udpegede landsdommer, Jaques Herman, holder første retsmøde i missil-sagen.


(Historien om fortsættelsen med "Missil-Olsen", som først blev dømt, men senere fritaget, for ansvar, kommer senere).


Kilde: Holbæk Amts Venstreblad 6. september og 11. november 1982.--SOC 6. jan 2014, 00:29 (CET)