Lønnebjerggård, Højby Sj.

Fra odswiki
Version fra 29. maj 2012, 23:48 af SOC (diskussion | bidrag) SOC (diskussion | bidrag) (Oprettede siden med 'Lønnebjerggård, Lyngvejen 4, matr. nr. 10ca, Højby, Odsherred. Stuelængen til Lønnebjerggård, liggende tilbagetrukket fra vejen bag forhave, 14 fag lang (ca. 5,2...')
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning

Lønnebjerggård, Lyngvejen 4, matr. nr. 10ca, Højby, Odsherred.

Stuelængen til Lønnebjerggård, liggende tilbagetrukket fra vejen bag forhave, 14 fag lang (ca. 5,2x21,5 m), grundmuret og med opskalket heltag. Over sydsidens - havesidens - midterste fag et to fag dybt korshus, grundmuret, og med opskalket heltag.

Indrettet med beboelse med værelser under tag, og mindre mælkekælder i vestre ende. Grunden er langs Lyngvejen hegnet af et stengærde, og langs længens nordside - gårsiden - ca. en meter bred pigstensbelægning.

Ifølge ejeren er der fundet et tagspær med årstallet 1746 indhugget. Dette er intet tingsvidne på husets alder, men en tilkendegivelse af, at huset i sin grund meget vel kan stamme fra dette tidspunkt. Den lille husdybde angiver også denne mulighed, men meget er ombygget siden da. Længen er stuehus til Lønnebjerggård, hvis avlslænger først i ca. 1950-erne blev nedrevet.

Stuehuset er oprindelig opført i 14 fag bindingsværk, måske år 1746.

Omkring midten af 1800-tallet blev væggene omsat i grundmur, så da korshuset i 1860 blev påbygget stod hele længen i grundmur. Indretningen var stort set, som man kan forvente den har været fra husets opførelse, nemlig tre stuer i de ni østre fag (øvestue, mellemstue og dagligstue) og køkken, bryggers og et kammer i de fem vestre fag.

Korshuset har udgjort en selvstændig stue, lillestuen.

Murerne er opført i sten af varierende størrelse, dels brændte dels lersten. Ældst synes gavlene at være, der står i tynde flensborgsten. Murerne står overalt tyndt pudset og gulkalket over en sokkel af marksten, der er rettet af med puds og sortmalet

Taget er tækket med strå og mønning, lukket med halm, fastholdt med trådnet, og afsluttet ved gavle med vindskeder. I rygningen to blankmurede skorstenspiber i gule sten, sandsynligvis i deres oprindelige placering.


Kildehenvisning: Højby by og jorder udgivet af Trundholm kommune og Planstyrelsen 1987.--SOC 29. maj 2012, 22:19 (CEST)