Hundested-Rørvig Færgefart
Hundested-Rørvig Motorskibsfart, som selskabet hed fra starten af, kom i gang fordi man i Rørvig ønskede at udstykke sommerhusgrunde til det voksne antal landliggere fra København, og jernbanen fra Hillerød til Hundested åbnede netop for den mulighed.
Til det formål oprettede brødrene Peter, Jens og Hans Nielsen fra "Selskabet til udstykning af Kattegatgrunde i Rørvig" et nyt selskab: Hundested-Rørvig Motorskibsfart i 1915.
I 1917 begyndte man sejladsen mellem Hundested og Rørvig. Fartplanen gjaldt dog kun i sommermånederne fra 15. maj til 31. august - senere til udgangen af september.
Udstykningsselskabet udsendte samme år et farvestrålende panoramakort, der viste egnen ved Korshage og samtidig stillede interesserede købere i udsigt, at der ville blive etableret en anløbsbro på Rørvig-siden direkte over for Hundested, hvorved rejsetiden kunne afkortes med 15 minutter.
Det var også planlagt at lade motorbåden "Korshage", som sejlede på ruten, blive erstattet af et dampskib på ruten.
Det skulle vise sig, at den nye færgeforbindelse gav anledning til flere planer og projekter, hvoraf flere dog kulsejlede, bl.a. et projekt, der tog sigte på overførsel af biler og jernbanevogne, men som sagt det blev heller ikke til noget.
I 1927 sejlede dampskibet "Rødby Havn" hele sommeren på ruten, men sejlede kun denne sommer.
Samtidig med sejlede selskabet troligt videre.
Den nystartede virksomhed gav imidlertid anledning til mange uoverensstemmelser, dels med selskabet bag "Korshage", dels med myndigheder på begge sider af fjorden. Da staten på det tidspunkt ejede Rørvig havn, blev det ved det offentliges mellemkomst besluttet at nedlægge besejlingen med "Rigsø", og danne et nyt selskab "Korshage", der året efter indsatte en nybygget bilfærge på ruten.
Kildehenvisning: Færgefarten over fjorden af Kurt Sørensen 1985.--SOC 25. okt 2011, 17:45 (CEST)