Forskel mellem versioner af "Trolden fra Jylland"

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
m
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:Dansende trold.png|150px|thumb|left|]]'''Trolden fra Jylland!'''  
+
[[Fil:Dansende trold.png|75px|thumb|left|]]'''Trolden fra Jylland!'''  
  
 
'''En fæl Trold.'''  
 
'''En fæl Trold.'''  

Versionen fra 27. apr 2013, 14:28

Dansende trold.png
Trolden fra Jylland!

En fæl Trold.

Denne historie har jeg fra en ældre Odbo, der tit underholdt sine medpassagerer med historier, når han tog bussen fra Nykøbing Sjælland til Sjællands Odde. Turen varede en times tid, så han havde god tid til sine mange historier, som altid havde en morale, men en bestemt fortalte han igen og igen, og det var den om hvordan den store ås fra Nyrup til Lumsås var blevet dannet.

Når man tager vejen til Sjællands Odde inde fra selve Nykøbing Sjælland (glem den nye omfartsvej uden om byen), kommer man først til den lille by Nyrup på højre side, og straks man fortsætter lige ud, vil man på venstre side få en stor højderyg, som strækker sig helt ud til Lumsås.

Hvordan den højderyg dannedes, ja, det er så her en fæl Trold kommer ind i billedet, for en stor og væmmelig en af slagsen, boede der nemlig ovre i Jylland, og da han en dag stod og manglede noget jord, besluttede han sig til at liste over til Sjælland og i nattens mulm og mørke stjæle så meget han kunne.

Som tænkt så gjort, han trak nogle store gummistøvler på, stak sine gamle arbejds-handsker i lommen, og vadede over til Sjælland, fortsatte ad Gniben, og via Lumsås og Nykøbing Sjælland kom han til Rørvig.

Her tog han den ene handske og fyldte den med jord, så der blev et stort dybt hul, som fyldtes med vand, og som i dag bærer navnet ”Dybesø”.

Men så var han altså så uheldig, da han på tilbagevejen skulle skræve over Nykøbing, ved at langfingeren på hans handske fik en flænge i spidsen, da spiret på Nykøbing Sj. kirke lige akkurat lavede et lille hul.

Og så tabte den tyvagtige trold al jorden i en hel stribe fra Nyrup til Lumsås, så den besynderlige højderyg dannedes, og som vores ældre Odbo sagde: Tyveri betaler sig ikke! – og det var moralen i den historie.

Kildemateriale: SOC. - --SOC 5. jul 2011, 20:35 (CEST)