Odsherred Jernbanes busdrift

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
OHJ vogn 1.
Chevrolet Six årgang 1929. Den havde midterdør til passagererne, og 17 siddepladser. Højeste tilladte hastighed var 40 km/t. Den havde en totalvægt på 2.650 kg og kunne laste 1.250 kilo. I starten var den mørkeblå, men blev helt sort.
Foto: Odsherred Jernbanes billedarkiv.
Odsherred Jernbanes busdrift, Nykøbing Sjælland.

Den 1. november 1937 fik Odsherreds Jernbane koncession på ruten fra Nykøbing Sjælland til Sjællands Odde, og selvom man bortforpagtede ruten til Vognmand Laurits Jacobsen, Nykøbing Sjælland, for den beskedne sum af 1,00 kr. pr. måned, og først selv begyndte at drive ruten 1949, så er den officielle start på Odsherred Jernbanes busdrift 1. november 1937 under navnet: OHJ.

OHJ havde måske nok fået nogle koncessioner til kørsel på nogle ruter i 1920-erne og 1930-erne, men det var ikke kørsel OHJ på nogen måde havde andel i.

1942 i påsken overtog OHJ "Busruten: Nykøbing Sj.-Rørvig via Nakke", for nu ville man selv drive ruten.

Til det formål erhvervede man af Laurits Jacobsen en gul Chevrolet Six fra 1929. Laurits Jacobsen havde brugt den som reservebus til sine andre ruter. Bussen, der var OHJs første, kostede 11.000,00 kr., hvilket var lige vel meget, selv målt i datidens penge.

Laurits Jacobsen havde købt bussen af Abrikona blomster på Algade, der havde købt den som lastbil, der hver morgen kørte på Grønttorvet i København og hentede blomster. Laurits Jacobsen byggede karossen på, og malede den gul, men da OHJ overtog den skiftede den farve til mørkeblå, der var OHJs togs farve.

Den Mørkeblå maling var uheldigt valgt, idet det jo var "krigsmaling", og derfor ikke rigtig vejrbestandig. Den blev derfor mørkere og mørkere, for til sidst at blive næsten sort. Den fik fra starten øgenavnet "penalhuset", men nu blev det ændret til det lidet flatterende navn "Ligvognen".

Den fik så nummeret OHJ vogn 1, og den faste chauffør var "gamle Holm", som privat ejede en HGF-er, med indregistreringsnummeret 319, som han var "verdensberømt" i hele Odsherred for at køre rundt i.

1949 overtog man så "Busruten: Nykøbing Sj.-Sjællands Odde", og så var OHJs busdrift endelig etableret, og derfra overtog man flere og flere ruter. Dem finder man under "Kategorien: Rutebilkørsel", sammen med mange andre.

1953 skal lige med, for der begyndte man at køre på en af Odsherreds mest populære ruter, nemlig "Hurtigruten" fra Sjællands Odde og Rørvig til Valby og retur. På et tidspunkt havde man op til 12 busser pr. afgang op til højtiderne Jul, Påske og Pinse.

På et tidspunkt lejede man et værelse hos cigarhandleren på Valby station, så når bussen sent på natten kom til Valby station, kunne chaufføren overnatte her, og køre tilbage næste morgen.

OHJs busgarage i 1950-erne, med 5 busser udenfor.
Fra venstre en Ford Køhln, nummer 2 er en Seddon, nummer 3 er en Bedford, og de sidste 2 er Scaniaer.
Foto: OHJs busarkiv.

Der har været megen snak om hvornår OHJs busser kom til at holde ved Nykøbing Sjælland station, for i starten holdt de på Algade, foran elektriker E. C. Larsen, og bilforhandler Anton Hansen (FORD, Nykøbing Sj.), men det skete 1954.

1954 den 1. maj blev Jernbanekiosken (Rutebilstationen) på stationspladsen åbnet , og det er ikke et helt forkert bud, at satse på rutebilerne flyttede fra Algade og ned foran stationen omkring det tidspunkt. Den blev forøvrigt det første års tid drevet af kommunen, som ansatte indtil 1. april 1955 Carl Henrik Nielsen og hustru, Savværksvej 1.

1955 den 15. maj ansattes arbejdsmand Johannes Jensen som kioskbestyrer, og da OHJ året efter overtog kiosken, fortsatte han som bestyrer af kiosken.

På det tidspunkt havde OHJ lejet busgaragerne på Egebjergvej, tilhørende Harald Gunnar Buus, da man havde overtaget hans 5 busser.

Det skal også lige nævnes, at OHJ kørte en del turistkørsel, fortrinsvis transporterede man mange feriebørn fra stationen, og ud til de mange feriekolonier og retur, men man havde da også længere ture til København og til Jylland, men det stoppede helt da Vestsjællands Trafikselskab blev etableret, og man forlangte ifølge kontrakten, at busserne kun måtte bruges til rutekørsel.

På et tidspunkt efter 1980 var 15/20 busser stationeret i Nykøbing Sjælland, og der var over 30 chauffører ansat.

Fra starten var det stationsforstanderen der havde ansvaret for busserne, og den første stationsforstander var Aage Windeløv til 1956, den næste var stationsforstander Aage Larsen til 1967, og den næste var hans bror Ernst Larsen, og man skal helt frem til august 1980, hvor Vestsjællands Trafikselskab startede, hvor det var Lis Larsen (Danmarks første kvindelige stationsforstander), der nu blev chef for busserne, men så skilte man busserne ud som selvstændig afdeling, hvor chefen for busserne blev Klaus Hansen, og så skiftede det ellers nogle gange.

I forlængelse af Nykøbing Sjælland station mod øst blev Nykøbing Sjælland Posthus etableret, og i forlængelse af det kære væsen, lå her OHJs busgarager, hvor der i starten var en lang busgarage, men man købte senere en nedlagt busgarage af DSB, så man efterhånden fik 2 x 5 busser i garage, og så ellers parkeret resten nedad.

I Ruds Vedby og Holbæk havde OHJ også nogle busser parkeret.

Da Vestsjællands Trafikselskab blev oprettet 1. august 1980 havde OHJ, udover i Nykøbing Sjælland, busser stationeret i Holbæk, Ruds Vedby og Hørve.

2006 den 1. januar var det slut med OHJs busdrift, da DITO i Holbæk vandt licitationen over de fleste ruter i Odsherred.


Se også: Rutebilstationen.

Se også: Odsherreds Jernbane.


Uddrag af historien "Fra gearstang til automatgear" af S. Ole Clausen. - 2016.--SOC 30. dec 2016, 22:43 (CET)