Niels Jensen-Nybjergs tale

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

Niels Jensen-Nybjerg, Nybjerggård, fra Nykøbing Sjælland-kredsen holdt en lang og varm tale på ministermødet, der skulle overbevise folk på tinge om, at Sindssygehospitalet skulle ligge ved Nykøbing Sjælland, og her er talen i hele dens længde:

Jeg vil tillade mig at gå ud fra èt besøg, som højtærede minister afvigte sommer sammen med flere af sine rådgivere aflagde der ude for at bese pladsen. Selskabet som ankom til pladsen fra Nykøbing-Holbæk-landevejen, gjorde holdt på et højdedrag, Mosby Bakker, som danner den vestlige linie for det påtænkte areal. Dette højdedrag er 38 meter højt, og det dækker ved denne højde for det nedenliggende areal for vestlige vinde. Set fra denne plads, hvor selskabet holdt, havde man altså det påtænkte areal liggendr foran sig.

Det er et areal, som er omtrent 200 tdr. land stort, og som strækker sig fra det nævnte højdedrag i en længde af 1.500 m ned mod Isefjorden. Det falder i en jævn skråning med enkelte og få bakkedrag.

Til højre for dette areal har man nærmest ved den lille Herregård Annebjerggård (Anneberg), og lige bagved denne Annebjergs smukke bøgeskov.

Længere fremme, lidt til højre, har man Egebjerg sogn med det kuperede landskab og skovene Stokkebjerg og Kongsøre.

Til venstre, og lige ved arealet, har man den smukke Grønnehave skov, Nykøbing by, Nykøbing havn, slottet Ringholm, og det smukke landskab Nakke.

Lige foran, altså øst for arealet, og tæt op imod det, har man den dejlige Isefjord, hvis sølvblå flade i majvejr ligefrem synes at smile til beskueren, og hvis oprørte vande selv i hårdt vejr aldrig kunne komme til at virke for stærkt på beskuerens nerver, eller i det hele oprivende på de sindssyge, hvad jeg godt kunne tænke mig ville være tilfældet med et stort vand. Det hele, der sker her under et hårdt vejr, er, at de små skumtoppe på de små bølger synes at foretage en munter leg, som kun kan være en behagelig afveksling for den, der ser dette skønne skuespil.

Ud over Isefjordens vande har man den nordlige del af Horns Herred og lidt til venstre fiskelejerne Hundested og Lynæs.


Kildehenvisning: Psykatrisk Museum, Fyrrehus, Amtshospitalet.--SOC 25. sep 2011, 16:25 (CEST)