Kongsøre Camping

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

Kongsøre Camping, Egebjergvej 342, Abildøre, Egebjerg sogn, Odsherred.

Campingpladsen i Abildøre hed oprindelig Ishøjgård Camping. Men har senere også heddet Isefjordens Camping, Abildøre Camping og altså senest Kongsøre Camping. De mange navneskift er dog også udtryk for både op- og nedture for campingpladsen.

Avisudklippene på Lokalarkivet i Vig fortæller følgende historie om Campingpladsen. Udklipssamlingen er ikke komplet, så den første tid fra 1968 til 1970, har vi ikke noget om.

1970 St. Bededag den 24. april åbner en kombineret Cafeteria og Restaurant ved siden af købmandsforretningen, der var åbnet 17. januar.

Der er plads til 75 mennesker i det nyindrettede lokale, og i en lille sidebygning er der plads til 25, og det får navnet "Spillebulen" efter inventaret, der består af billard og "en-armede tyveknægte".

Men i 1971 kan Sjællands Tidende berette om et opsving for campingpladsen. Et opsving som ikke kun skyldtes den gode stemning på campingpladsens populære danseaftener - men også den gode mad, der blev serveret. I 1971 var der blevet bygget en speciel pavillon til de dansende, så restauranten udelukkende var forbeholdt spisende gæster.

1978 (april) gøres der ifølge Sjællands Tidende klar til sommerens rykind på Ishøjgård Camping. Pladsen har også åbent om vinteren, men kun få benytter sig af tilbuddet. Det berettes også, at pladsen i løbet af efteråret 1978 skal bygge eget rensningsanlæg til 150.000 kr. - og der derfor kun er råd til få fornyelser i 1978.

I 1980 sælger den hidtidige ejer (Jon Thorlaksen) til et ungt par fra Mørkøv, Judy og John Axelsen. De overtager ikke bare campingpladsen men også tilhørende købmandsforretning og diskotek. Parret vil drive diskotéket videre i samme stil som hidtil, men vil også lægge ekstra vægt på købmandsbutikken, som fremover skal være åben dagligt. I artiklen berettes også, at Ishøjgård Camping er en af områdets mest benyttede. Med til bygningerne hører 8 tdr. land. Heri indgår campingpladsen, der har 90 standpladser. Diskoteket kan rumme 150 til 200 gæster.

I de tidlige 80’ere er der dog tvivl om campingpladsens størrelse. Da kommunalbestyrelsen i 1982 skal fastlægge vandafgiften for campingpladsen beder kommunen Bråde Vandværk om deres bud på afgiftsniveauet. Bråde Vandværk foretager deres beregning på grundlag af 80 campingenheder på pladsen. Men ifølge en artikel i Venstrebladet slår kommunen fast, at campingpladsen kun er godkendt til 57 campingenheder. Vandafgiften fastlægges derfor udfra de 57 enheder.

I 1983 kan man både i Venstrebladet og Sjællands Tidende læse, at stedet er godkendt til campingdrift. Den oprindelige godkendelse udløb i 1982. Godkendelsen gælder til 57 campinngenheder. I starten af 1980’erne så det altså stadig godt ud for campingpladsens fremtid. Men det blev ikke ved sådan.

I 1985 er Ishøjgård Camping tæt på at ryge på tvangsauktion, men bliver reddet på målstregen, da den bliver købt af et kollektiv på syv personer, som har store planer. De ønsker at udvikle Ishøjgård til en kombination af camping og kulturcenter. Købmandsbutikken blev genåbnet, og der var også planer om at starte spisehus, café og bodega på campingpladsen, som på det tidspunkt havde 35 fastliggende campister. Kollektivet har også planer om at udvide købmandsbutikkens sortiment med biodynamiske grøntsager og andre alternative varer. I bygningerne planlægges også indrettet healingcenter og trykkeri. I spisestedet og på udenoms-arealerne er der planer om kunstudstillinger, markedsdage og musikarrangementer.

1985 giver Trundholm Kommune da også tilladelse til bygning af en vindmølle på campingpladsens ejendom. Møllen skal levere strøm til bl.a. butikken og campingpladsens faciliteter.

Også i 1985 giver Trundholm Kommune tilladelse til etablering af et værksted til trykkeri, serigrafi og skiltefremstilling på campingpladsens område.

Drømmene holdt åbenbart ikke. For på et tidspunkt mellem 1985 og 1987 ryger campingpladsen på tvangsauktion. Køberen har derefter tilsyneladende bortforpagtet butik, kro og campingplads hver for sig i en periode. Og tilsyneladende bliver noget af det også solgt fra.

I 1987 kan Venstrebladet i hvert fald berette om salg af Ishøjgård Marked, købmandsforretningen umiddelbart ved siden af Isefjordens Camping, hvor en af køberne har været lejrchef. Kundegrundlaget er sommerens gæster på campingpladsen. Allerede i 1987 dukker altså navnet Isefjordens Camping op i aviserne – men sjovt nok er er der tvivl om, hvornår dette navn kommer i brug.

I 1989 beretter Venstrebladet om nye forpagtere af campingpladsen. Og disse skifter stedets navn til Isefjordens Camping og Motel, samt Isefjordens Cafeteria og Bodega. Forpagtningsafgiften er at sætte hele campingpladsen, som på dette tidspunkt er temmelig forfalden i stand. Og forkøbsret til pladsen, når forpagtningen udløber. Navneskiftet til Isefjordens Camping begrundes i, at håndværkere og handlende har dårlige erfaringer med navnet Ishøjgård Camping. Ja, de nærmest flygter når de hører det - ifølge de nye forpagtere.

Herefter har arkivet intet om campingpladsen før i 1997. I 1997 kommer der nye ejere af det, der nu hedder Abildøre Campingpark. Disse vælger også at give campingpladsen et nyt navn, nemlig Kongsøre Camping. De nye ejere, som har stor erfaring i campingdrift, satser på, at udvide campingpladsen til 125 pladser ialt - og at få pladsens status hævet fra én stjerne til en trestjernet campingplads. Købmandsbutikken omtales nu som en kiosk, der også har et lille udvalg af dagligvarer. Noget lokalsamfundet også nyder godt af, da der er langt til nærmeste købmand.

I marts 2000 kunne man i Odsherred-kysten læse, at målet med at blive en trestjernet campingplads var nået. Fra sæsonen 2000 ville det også være muligt at leje sig ind i hytter på campingpladsen.

Arkivets sidste udklip er fra 2003 og her beretter Venstrebladet om nye forpagtere på Kongsøre Kro, som tilsyneladende fungerer uafhængigt af campingpladsen.


Forpagtere:

1970 Kirsten og Leif Hansen, der i maj 1971 indviede Dansepavillonen, og gav den navnet "Ishøjgård".


Kilde: Odsherred Lokalarkivs udklipssamling - Holbæk Amts Venstreblad 17. januar og 23. april 1970 og 28. maj 1971.