Carlsberg Gården

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
Carlsberg Gården Feriekoloni ca. 1958. – Fotograf Ukendt.
Feriekolonien Carlsberg Gården, Nordstrandsvej, Nykøbing Sjælland Nordstrand.

1955 den 9. februar har Carlsberg bryggerierne erhvervet en fin grund.

Den har i mange år tilhørt direktør Thyge Frandsen, Gentofte, søn af fru tømrermester Niels Frandsen, Nykøbing Sjælland. Mens Thyge Frandsen i mange år opholdt sig i østen, har familien i Nykøbing Sjælland beplantet og passet grunden.

Grunden er på 27.000 kvadratalen, og Carlsberg har betalt 27.000,00 kr. kontant for grunden.

1955 den 24. juni var der rejsegilde på Carlsberg Gården.

Kolonien blev indviet 26. april 1956, og blev på det tidspunkt benævnt, som en af de smukkeste af de nu 48 feriekolonier i Odsherred.

Der var plads til 40 børn ad gangen, men planlagt til det dobbelte, og det blev de små fra Carlsberg Bryggeriernes børnedaghjem, der indviede kolonien fra 16. maj, og derefter 3 uger frem. Derefter kom tre hold skolebørn med hver 14 dage ferien igennem.

Kolonien har kostet 180.000 kr., som hidhører dels fra en feriefond, dels tilskud fra bryggerierne og Carlsberg-fonden.

Den indeholder en spisesal, køkken med alle elektriske hjælpemidler, værelse til lederpar og tilsynsførende, to store sovesale med hver 20 køjepladser og tilhørende toiletrum med hånd- og fodvaske. Sovesalene er i en fløj for sig selv adskildt fra Hovedbygningen ved en dejlig overdækket gård.

Derudover er der 2 tdr. land børnene kan tumle på med gynger, sandkasse, og små huse i form af øltønder.

Den store klokkestabel foran hovedbygningen, et flot solur, og et par elektriske ure inde i huset er skænket af bryggeriernes arbejdere. Håndværksmestrene har skænket en stor flagstang med flag.

Ved indvielsen blev overrakt flere andre gaver, bl.a. penge til indretning af en bålplads, og et piano-fond, et radioapparat, og en stor bordklokke.


Kilde: Lokalarkivet 2012. - Holbæk Amts Venstreblad 9. februar og 25. juni 1955 og 26. og 28. april 1956.--SOC 22. aug 2012, 15:33 (CEST)