Vig Skole
Vig Skole har i historiens løb haft mange forskellige placeringer:
Indholdsfortegnelse
Ravnsbjergvej 15 - bygget 1735
Vigs ældste skole Ravnsbergvej 15 blev bygget i 1735 og er en af Kristian den Sjettes Rytterskoler, hvoraf der findes flere i Ods Herred. Skolebygningen er et Vidnesbyrd om, at man på den Tid byggede solidt, idet den står endnu. Dog benyttes den ikke mere som skole men Byens Good-Templar-loge (Afholds-logen) har til Huse i skolestuen og i den øvrige Del af Bygningen er der privat Beboelse. (1918) I Muren sad en Tavle, som blev taget ud og indmuret i den nye Skole, og som fortœller om Skolens Oprindelse. Ordlyden på tavlen er følgende:
Vii Siette Christian som ved guds magi beklœde
Den Fjerde Friderich, Vor Salig Faders sæde
Og villig drage for Guds Sande Kirke sorg
Den Vii Skattere for hver Kongeriges borg
Vi følge Hannem I at bygge Skolers Muure
Og ønske at Vor Æt, maa deri saa Fremture
At under deres Spiir Guds Ord ret læres maae
At Gud sin Ære kand og hver Guds Rige faae.
I 1890 blev den gamle østlige længe erstattet med en ny mere rummelig og tidssvarende.
Ravnsbjergvej 7 - bygget i 1905
Da Byens stærke udvikling begyndte, voksede børnetallet hurtigt til en sådan Højde, at en Udvidelse blev nødvendig, og i 1905 blev så en ny Skole bygget, og samtidig blev der ansat en Andenlærer, idet Skolen fik 4 klasser.Den ny smukke røde skole som blev bygget af tømrermester Hansen , Svinninge, og murermester N. Hansen, Vig, efter tegning af arkitekt Bendtsen , Vallekilde har to store, lyse kIasseværelser, en anselig gymnastiksal og en stor Legeplads for børnene. Privatlejlighederne er store og praktisk indrettede, og en passende Have er tildelt hver af lærerne. Lidt fremsynet har man også været, idet der er afsat have til en eventuel lærerinde og l|geledes på forhånd indrettet Spisekammer og W. C. for hende i beboelses-bygningen.
Arealet til den nye Skole blev taget fra Skolejorden. Denne som var 5 Tdr. land stor havde været dyrket af læreren selv indtil 1880, da den blev givet i forpagtning til skolens nabo mod Vest, Hans Pedersen , og senere hans svigersøn , Hans Chr. Olsen. Da den nye Skole blev bygget, købte denne sidste både den gamle skole og resten af skolejorden. Nu er både den østlige og den vestlige længe nedrevet og legepladsen og en del af haven taget under Ploven, så at (Rytter)Skolen knap er til at kende igen.
I 1919 blev skolen på Ravnsbjergvej 7 udvidet med en længe til forskole - efter tegninger af arkitekt Marius Pedersen.
Førstelærere ved Vig Skole
I 1786 var skolelærer Ruhe ansat ved Skolen. I 1820 blev student R. Beck kaldet. Han har sat sig et minde i form af en vindfløj med hans navneinitialer R.B. 1849 døde han og blev efterfulgt af Kapellanen i Egebjerg, cand. theol. Walther. Da han i 1861 blev sognepræst i Nørre Sundby, blev lærer i Askvad J.L.M. Sørensen kaldet. I hans Tid blev skolen, som da kun bestod af 3 længer - udvidet med en fjerde vestre længe.I 1884 blev hans søn, den nuværende førstelœrer H.S. Sørensen, antaget som hjælpelærer. Han er født 1862 og tog skolelærer-eksamen i Aarhus 1882 efter i 2 år at have været på Jonstrup og i 1 år på Jellinge Seminarium. Han var derefter hjælpelærer hos Hertig i Asmindrup Skole. Efter faderens afsked i 1888 blev han udnævnt til Skolelœrer i Vig.
Desuden har der i mange år været en privat Pogeskole i byen . Således har fru Dorthea Frederiksen i ikke mindre end 18 år, fra 1893, forestået en sådan. For tiden virker Frk. Emma Uhde ved en privat pogeskole som har til Huse i en del af den for den ugifte andenlærer overflødige store Privatlejlighed.
Skolens førstelærer er tillige kirkebylærer, andenlæreren Organist ved kirken.
Ovenstående oplysninger stammer fra bogen "Sjællandske Byer og deres Mænd", udg. 1918, afsnittet om Vig skrevet af H.S.Sørensen og A.Sørensen.
Ravnsbjergvej 23 - bygget 1956
I 1956 byggede Vig Kommune ny skole på Ravnsbjergvej 23, hvor Vig Skole stadig här adresse. Den nye skole viste síg dog også for lille- og i en årrække var der derfor undervisning både på Ravnsbjergvej 7 og Ravnsbjergvej 23.