Grønlandshuse
Samling af huse i Egebjerg sogn, Ods Herred. Betegnelsen Grønlandshuse er af nyere oprindelse. Således ses navnet først anvendt på et generalstabskort fra 1895. Post- og telegrafadressebogen har navnet med fra 1916, mens det først er med i Trap Danmark's 4. udgave fra 1920’erne.
Stednavnet Grønlandshuse kommer sandsynligvis af, at forleddet "Grønland-" er et substantiv med betydningen "jord, der er udlagt til hvile". Og Grønlandshuse så er den samling huse, som er blevet bygget på denne "brakjord".
En lignende forklaring kan læses i erindringsbogen ”Fra Træskoen til Rigsdagen” af landstingsmand, fisker Severin Hansen, Hølkerup, som var født og opvokset i Grønlandshuse. Han skriver i 1950 om sit barndomshjems beliggenhed:
”Der er noget særligt ved dette sted, også fordi huset ligger midt i et lille husmandsrige for sig selv, som består af 13 selvstændige små husmandsbrug fra 5 til 10 td. Land. Dette er nu alt sammen veldyrket jord i modsætning til for ca. 100 år siden, da det lå hen som overdrevsjord og tilhørte gårdene længere oppe i sognet. Når man fra gammel tid og endnu kalder denne samling husmandssteder for ”Grønlandshusene”, må grunden være, at disse marker før var ubebyggede og yderligere lå meget afsides i sognet og helt ned mod fjorden; denne afsides beliggenhed er den egentlige grund til navnet ”Grønland”. ”
Kilder: Afdelingen for Navneforskning, Københavns Universitet, og Odsherred Lokalarkiv.