Tinghusene i Odsherred

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

Tinghusene i Odsherred.

Gamle dages besværligheder med bl.a. at få dem vedligeholdt.

Uddrag af artikler i Historisk Samfunds bøger og Holbæk Amts Venstreblad 23. juni 1949 af overlæge Rasmus Nielsen:

I Dragsholm birks tingbog 1723-38 omtales et gammelt tinghus, men det nævnes ikke hvor det lå, og der boede ingen i det, og det forfaldt.

Herredsfoged Claus Büssing (død 1725) lod derfor følgende bekendtgøre på Dragsholm birketing 2. juni 1724: "Som det befindes, at en del skarnagtige mennesker ej alene af tinghuset bortrøver adskilligt, men enddog brædder, port og døre, er retten for sligt et hus, som allemands nytte er oprettet, at se for sådant befriet herved højlig forårsaget at aflyse og forbyde, at ingen må understå sig sligt utilbørlig gerning at begå. Skulle nogen heri sig fordriste og enten noget bortdrage eller at brække port eller døre af for at komme ind i tinghuset eller og for deri at indjage svin eller kreaturer, må han vente straf efter kgl. majestæts allernådigste lov for den skade, huset derved kan blive tilføjet".

1729 fik Odsherred et nyt tinghus som lå ved Høve by.

Birkfoged Jesper Kiærulff (1725-30) skrev i tingbogen: "I Jesu navn begyndte vi at holde ting i vores nye tinghus i Høfve fredag den 10. juni 1729".

Fire synsmænd synede tinghuset og fandt det i forsvarlig stand. der var et bord og nogle bænke, som ikke var malede.

Foruden tinglokalerne var der i tinghuset en lille lejlighed hvor Markus Skytte flyttede ind på den betingelse, at han skulle bo frit, holde tnghuset rent på de dage tinget blev holdt, skaffe lys og varme i tinglokalerne om vinteren og levere huset fra sig i den stand, han havde modtaget det. Han skulle altså reparere det hvis det trængte til det.

Der må have været god plads i tinghuset, for det oplyses 1731, at en husmand fra Højby ved navn Christen Pedersen også boede i det.

Markus Skytte blev snart ked af at bo der og ønskede at fraflytte Påsken 1731.

Amtmanden over Dragsholm lod da lejligheden opslå ledig på de førnævnte betingelser.

Både Markus Skytte og Christian Pedersen sagde, at de nok ville bebo tinghuset, hvis de måtte få de 2 skilling af hver mand i herredet, som fra Arilds tid sædvanlig var ydet til vedligeholdelse af tinghuset, da ingen ellers kunne være tjent med at skulle vedligeholde det, og at det allerede behøvede en betydelig reparation.

Dette blev imidlertid afvist af amtmanden, og ved påsketid 1731 flyttede Sr. Frederik Jensen ind i tinghuset.

Han boede der til sidst i juli 1734, men holdt ikke huset i forsvarlig stand.

Adeler sluttede så kontrakt med Hans Colding i Høve om at reparere dette brøstfældige hus for 20 rigsdalere, hvorefter han skulle bebo huset.

Frederik Jensen ville imidlertid ikke flytte, og der måtte flere retslige kendelser til for at få ham ud.

Hvor længe Hans Colding så holdt skansen melder historien ikke noget om.


Kilde: Holbæk Amts Venstreblad 23. juni 1949.--SOC 3. jan 2017, 20:46 (CET)