Hvidovre-kolonien

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
Sommerhusområdet Vig Strandkoloni, ca. 1955. Den stråtækte ejendom til højre er den senere Hvidovre-koloni.

Feriekoloni på adressen Ericavej 2 på Vig Lyng. Kolonien har haft dette navn siden 1968.

Ejendommen var oprindeligt husmandsbrug/fiskerhus. Denne blev i 1930'erne blev solgt til Egmont H. Petersen, der efter istandsættelse benyttede det til feriehus. Dengang var der ikke flere end ca. 10 feriehuse i den nærmeste omegn. Ugebladet hjemmet har også drevet stedet som feriekoloni. Herfra stammer betegnelsen Hjemmets Feriekoloni.

I 1952 overtog Holbæk Børnehjælpsdag ejendommen, og man byggede to sovesalsfløje og spisesalsfløjen med køkken spisesal og pejsestue. På samme tid blev sommerhusområdet "Vig Strandkoloni" etableret, og denne del af Hønsinge Lyng skiftede navn til Vig Lyng. Da Holbæk Børnehjælpsdag i 1968 manglede penge til at etablere en ungdomsgård i Holbæk, blev kolonien sat til salg, og Hvidovre Kommune erhvervede den. Som et supplement til Hvidovre kommunes daværende 3 gamle kolonier, Dragsmur ved Helgenæs, Gudmindrup i Odsherred og Skødshoved på Mols.

Kolonien havde mange kvaliteter, men også mange mangler for at kunne tilgodese Hvidovre Kommunes behov: Den kunne ikke opvarmes, der manglede indendørs aktivitetsmuligheder og værelser for ledere, ligesom toilet- og badeforholdene var mangelfulde. For at afhjælpe disse mangler byggedes i 1969-70 en forbindelsesbygning mellem sovesalsfløjene og spisesalsbygningen, og der blev indlagt gasvarme. Desuden blev fiskerhuset forlænget, så der blev plads til personalefaciliteter - kontor - vaskeri, bad for personalet og et personaleværelse. Desuden blev der indrettet et tekøkken til brug for sommerens feriehold.

Siden er kolonien løbende blevet forbedret på mange andre punkter. Der er kommet nye vinduer i en del af kolonien, nyt køkken og nyt varmesystem. I 1996 er værelserne, der stort set har været uforandrede siden vi overtog kolonien, blevet renoveret. Der er kommet nyt gulv og nye køjer.

Kilde: Hvidovre Koloniernes hjemmeside (www.kolonier.hvidovre.dk) og Odsherred Lokalarkivs samlinger.

Bruger:kma