Hvide Hus

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
"Hvide Hus" på Storegade i Asnæs blev bygget af fabrikant Oluf Madsen i 1918.
Hvide hus som det blev bygget

Det var en meget herskabelig bygning, der havde et hvidt hegn af tynde trælister med store låger ud mod vejen. Det har muligvis også været for flot, for 1924 blev det solgt til Niels Larsen, der havde en gård i Tolsager, og en ejendom på Sjællands Odde, hvor hans kone var lærerinde.

1927 rejste Oluf Madsen til Frederikshavn, hvor han købte en biograf.

"Hvide Hus" blev derefter udlejet til sagfører Mollrup Thomsen, der fortsatte sin sagførervirksomhed herfra indtil 1934, hvor Niels Larsen solgte ejendommen til læge O. F. Arends, der tidligere havde praksis på Sjællands Odde.

Der har antagelig ikke været behov for en læge mere, for i 1939 flyttede Arends fra byen, og solgte ejendommen til Asnæs Sogneråd, der indrettede kommunekontor og mødelokale.

Endvidere blev Asnæs Bibliotek, der tidligere havde bestået af nogle bogreoler i et klasselokale, flyttet derop. I den øverste etage blev der indrettet en lejlighed til kommunesekretæren.

Asnæs havde længe haft behov for et Alderdomshjem.

Derfor begyndte sognerådet straks efter overtagelsen af "Hvide Hus" at, planlægge opførelsen af et alderdomshjem som tilbygning til dette.

Byggeriet kom i gang i 1940, og med udnyttelsen af kælderetagen til køkkenfaciliteter, fik Asnæs et smukt og godt hjem for sognets pensionister, som ikke mere kunne klare sig hjemme.

1947 den 14. februar opstod en farlig skorstensbrand, som man tænkte, at man bare kunne lade løbesoden brænde ud, men pludselig kom der røg på gangene.

Brandvæsenet brækkede gulvet op, og det viste sig, at der i mellemrummet var forkullet 20 alen gulvbrædder. Beboerne kunne dog blive i hjemmet, på nær en enkelt beboer, der måtte genhuses, men var det ikke opdaget i tide, kunne det være gået grueligt galt.


Asnæs by`s historie udgivet af Dragsholm Lokalhistoriske Forening 1996. - Odsherred Tidende 14. februar 1947.--SOC 12. jan 2012, 11:20 (CET)

Hvide hus rummer nu Odsherreds Kunstmuseum. --ses 28. nov 2012, 15:21 (CET)