Guldkæden

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
Kong Øres Grav ca. 1940.
Postkort med motiv af Kong Øres Grav.
Fotograf: Søren Bay, Asnæs.
Guldkæden, Kong Øres grav, Kongsøre skov, Odsherred.

Poul Kristiansen, forfatter til flere bøger om Kongsøre skov og omliggende byer, fortæller:

Der er knyttet en myte til Kong Øres grav, der ofte er nævnt i brochurer og i medierne. Det er historien om guldkæden, som skulle ligge et sted mellem denne grav og en gravhøj i Underød, d.v.s. over 2 km væk. den varierer lidt efter hvem der fortæller den, men her kommer den i den version jeg har hørt fra min farfar, som havde fået den fortalt da han i 1880-erne var kusk på Skovriddergården, og derfor var han overbevist om at den var rigtig:

Da Kong Øre blev begravet blev en guldkæde gravet ned fra hans gravsted hen til en gravhøj i Underød. For at den ikke skulle blive stjålet blev den forbundet med en hemmelighed, som man skulle kende for at finde den.

Der blev gravet efter den mange gange, men den blev aldrig fundet fordi man ikke kendte hemmeligheden.

Der var kun en mand som måtte kende hemmeligheden, og han måtte kun fortælle den til sin ældste søn, og sådan har det været gennem mange generationer.

Men det skete så, at den gamle mand som lå inde med hemmeligheden, ikke havde nogen sønner. Det var der en, som benyttede sig af, og fik lokket hemmeligheden ud af ham.

Det benyttede han sig straks af, fik samlet nogle mænd og et køretøj, og gik i gang med at grave efter den.

Inden de gik i gang fortalte han de andre, at hemmeligheden var, at man ikke måtte sige et ord så længe man gravede. Da de havde gravet et stykke tid ramte de noget metal, som viste sig at være guldkæden. De gjorde tegn til hinanden uden at sige noget, og de gravede videre.

De havde en vogn trukket af to høns til at køre jorden væk. De jagede på hønsene for hurtigt at få jorden hurtigt væk.

Den ene høne skvattede i mudderet, og en af mændene glemte han ikke måtte sige noget, og sagde: "Så I det"?

I samme øjeblik var guldkæden væk. de fandt den aldrig igen, så den ligger der endnu, og da hemmeligheden nu er røbet, kan enhver54 der har lyst gå i gang med at grave efter den.

Se også: Kongsøre skov.

Se også: Kong Øres grav.


Kilde: Historier og fortællinger fra Kongsøre Skov af Poul Kristiansen 2006.--SOC 26. dec 2012, 19:22 (CET)--Bruger:POA 16. jan 2021 11:48 (CET)