Asnæs, Storegade 36

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

Ejendommen Storegade i Asnæs i Odsherred var oprindelig svinehuset, der hørte til gården hvorfra det meste af Toftegårdsvej er udstykket, Storegade 30, Asnæs.

Det blev 1908 købt af malermester Joseph Pedersen, der kom fra Svinninge. Han byggede en etage mere på til beboelse, og indrettede inderetagen til værksted. Han lakerede også automobiler, blandt andet blev enkekejserinde Dagmars bil lakeret i Asnæs. Han havde fortsat også malerarbejde på Dragsholm Slot og på Asnæs Maskinfabrik.

Med sig fra Svinninge havde han en lærling, Henrik Nielsen, der i 1918 overtog forrtningen, og midlertidigt flyttede den op til sin daværende bopæl på Bobjergvej 1.

Ejendommen på Storegade blev solgt til hestehandler Carl Møller Pedersen, der byggede en staldbygning.

Han døde 1924, og malermester Henrik Nielsen købte ejendommen, indrettede værksted i udbygningen, og en ekstra lejlighed i det tidligere værksted.

Autolakeringen blev en stadig større del af arbejdet, så der gik ikke mange år før værkstedet blev for lille, og der blev i 1929 bygget om, så der kunne tages større biler, blandt andet rutebiler ind på værkstedet.

Igen 1934 måtte der udvides med et værksted, der kunne tage 6 biler. Foruden den tiltagende bilisme kom der meget arbejde fra byens to karosserifabrikker. Det var celluloselak, der blev brugt den gang, hvor de var meget forarbejde og efterpolering, så der var beskæftiget 10-12 mand på værkstedet. Dertil kom 2 mand på byarbejde og tre-fire mand på maskinfabrikken.

Virksomheden var kendt vidt omkring for den fine kvalitet, så der kom kunder fra hele Vestsjælland.

1950 blev sønnerne, Ove og Niels Ebbe, medejere i et aktieselskab - Henrik Nielsen & Sønner I/S - og så specialiserede man sig i biler.


Se også: Henrik Nielsen, autolakerer.


Asnæs by`s historie udgivet af Dragsholm Lokalhistoriske Forening 1996.--SOC 11. jan 2012, 22:24 (CET)