Forskel mellem versioner af "Turisme"

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
Linje 30: Linje 30:
 
''[[Asfaltbal i Nykøbing]]'' <br>
 
''[[Asfaltbal i Nykøbing]]'' <br>
 
I begyndelsen af 1930’erne opfandt turistforeningen Asfaltballet – og betegnelsen Asfaltbal. Algade i Nykøbing var blevet renoveret, så den ujævne brolægning blev udskiftet med moderne asfalt. Man åbnede ballet med et historisk optog, og denne tradition tiltrak mange besøgende fra København og det øvrige Sjælland. Under 2. verdenskrig var arrangementet indstillet, men blev genoptaget i 1947. I 1960’erne tiltrækker det omkring 15.000 gæster. Traditionen lukker i 1972. <br>
 
I begyndelsen af 1930’erne opfandt turistforeningen Asfaltballet – og betegnelsen Asfaltbal. Algade i Nykøbing var blevet renoveret, så den ujævne brolægning blev udskiftet med moderne asfalt. Man åbnede ballet med et historisk optog, og denne tradition tiltrak mange besøgende fra København og det øvrige Sjælland. Under 2. verdenskrig var arrangementet indstillet, men blev genoptaget i 1947. I 1960’erne tiltrækker det omkring 15.000 gæster. Traditionen lukker i 1972. <br>
 +
''Landliggerkampe på Højsandet''
 +
Landliggerkampen har eksisteret i mange år. Den startede i 1930’erne og afvikles hvert år i juli på [[Højsandet]] i Rørvig. Det har karakter af en showkamp, som i 50’erne og 60’erne bl.a. havde Dirch Passer og Gunnar Nu Hansen som trækplastre. Gunnar Nu var i mange år kommentator til kampen; Dirch Passer kom kørende i hestevogn og underholdt publikum.<br>
 +
I de senere år har mange kendte fodboldsspillere, TV-folk og kunstnere deltaget. Jan Gintberg har været kommentator. Resultatet er givet på forhånd: landliggerne vinder.<br>
 +
''Kilde: Nykøbing Avis 17.7.20; Rørvig IF’s jubilæumsskrift s 20-21 https://issuu.com/rorvigif/docs/rif_75__rs_jubil_umsskrift''
 +
 
''Vestsjællands Amt, Gode historier''<br>
 
''Vestsjællands Amt, Gode historier''<br>
 
I 50’erne tog redaktør Poul Skytte Olsen initiativ til guidede busrundture til Odsherreds mange seværdigheder og var selv guide på mange af turene.<br>
 
I 50’erne tog redaktør Poul Skytte Olsen initiativ til guidede busrundture til Odsherreds mange seværdigheder og var selv guide på mange af turene.<br>

Versionen fra 17. feb 2021, 12:21

Turisme

Starten
Turismen i Odsherred havde sin spæde start i 1880’erne. Blandt de første var kunstnere, der følte sig tiltrukket af den barske og utæmmede natur, bl.a. Holger Drachmann, Vilhelm Bergsøe og Henrik Pontoppidan.
De første gæster lejede sig ind hos fiskere og landmænd. Senere kom der hoteller og badepensioner til. I 1903 var der to hoteller: Windeløvs Hotel (se Hans Windeløv og Aage Windeløv) og Jernbanehotellet, samt Frk. Landschoffs pensionat i Nykøbing, et badehotel ved Nykøbing Nordstrand, en herregårdspension på Ringholm, og i Rørvig fandtes Hotel Rørvig. I 1905 ændrede Windeløvs Hotel navn til Hotel Phønix, og i 1907 opførtes Rørvig Badehotel/Rørvig Bad ved Dybesø.
Omkring 1910 bygges de første feriehuse, dels nord og øst for Rørvig, dels ved Nykøbing Nordstrand.
Odsherreds Jernbane åbnes i 1899, i 1917 indsættes færgefarten mellem Hundested og Rørvig, og begge transportveje bidrager til at give turismen ekstra fart.
I 1929 var der 229 sommerhuse i herredet, i 1935 var antallet mere end fordoblet til 740. I år 2000 var der ca. 25.000, hvilket gør Odsherred til Danmarks største ferieområde. Hertil kommer et antal campingpladser.
Adgangen til strand og badeliv var naturligvis det helt centrale for feriegæsterne. Se en række historiske billeder på odswiki.bibod.dk/ Badeliv i 1920’erne, /Badeliv i 1920-erne – 1, Badeliv 1921, Badeliv ved Klint Strand, ca. 1960 m.fl.

Udviklingen efter krigen

Efter 2. verdenskrig er der to faktorer, der for alvor får betydning for masseturismen.
Flere og flere får biler og dermed mulighed for at nå fx fra hovedstaden til Odsherred på ca. to timer; og den øgede velstand gør det muligt at købe sommerhuse.
Derfor begynder landmændene og husmændene at udstykke sommerhusgrunde på de magre og ufrugtbare arealer langs kysterne, en udvikling, der når sit højdepunkt i 1960’erne og 70’erne.

Tilbud til turisterne – og de fastboende

Med det stigende antal sommergæster ønskede man også at markedsføre området, både de kulturelle og landskabsmæssige aspekter og erhvervslivet. I 1943 tog redaktør Poul Skytte Olsen initiativ til udgivelsen af Odsherreds Sommersedler.
Reklamerne fra restauranter, forretninger og håndværkere viser sproglig opfindsomhed og humor. Sommersedler nr. 9 fra 1966 har bl.a. følgende annoncer: Pejsegaarden i Rørvig: ”Vi starter krebsesæsonen i morgen. Store, lækre krebs kr. 1,95 med alle narrestreger, og vi har dybfrosne snapseglas og iskolde snapse.” Hotel Phønix, Nykøbing Sjælland: ”I restauranten serverer bl.a. den populære syngende TYROLER-TJENER FRANTZ JOSEPH og nordmanden ØYVIND ISAKSEN. Torsdag og lørdag underholder den kultiverede visesanger BOBBY WINSON.” Kajs Pølsebar: ”Har De aflagt Danmarks største pølsevogn ”Kajs Pølsebar” i Nykøbing Havnegade et besøg? Hvis ikke – skulle De gøre det!” Thor-vask: ”Nyd ferien i fulde drag…. Lad THOR holde vaskedag”. Vig Autolakering: ”Er vognen træt og trænger til make-up, saa lad den holde ferie hos os”. Malermester Vagn Edvardsen, Vig: ”Mal selv lørdag. Lav det om søndag. Ring til fagmanden mandag”.

Asfaltbal i Nykøbing
I begyndelsen af 1930’erne opfandt turistforeningen Asfaltballet – og betegnelsen Asfaltbal. Algade i Nykøbing var blevet renoveret, så den ujævne brolægning blev udskiftet med moderne asfalt. Man åbnede ballet med et historisk optog, og denne tradition tiltrak mange besøgende fra København og det øvrige Sjælland. Under 2. verdenskrig var arrangementet indstillet, men blev genoptaget i 1947. I 1960’erne tiltrækker det omkring 15.000 gæster. Traditionen lukker i 1972.
Landliggerkampe på Højsandet Landliggerkampen har eksisteret i mange år. Den startede i 1930’erne og afvikles hvert år i juli på Højsandet i Rørvig. Det har karakter af en showkamp, som i 50’erne og 60’erne bl.a. havde Dirch Passer og Gunnar Nu Hansen som trækplastre. Gunnar Nu var i mange år kommentator til kampen; Dirch Passer kom kørende i hestevogn og underholdt publikum.
I de senere år har mange kendte fodboldsspillere, TV-folk og kunstnere deltaget. Jan Gintberg har været kommentator. Resultatet er givet på forhånd: landliggerne vinder.
Kilde: Nykøbing Avis 17.7.20; Rørvig IF’s jubilæumsskrift s 20-21 https://issuu.com/rorvigif/docs/rif_75__rs_jubil_umsskrift

Vestsjællands Amt, Gode historier
I 50’erne tog redaktør Poul Skytte Olsen initiativ til guidede busrundture til Odsherreds mange seværdigheder og var selv guide på mange af turene.
Denne tradition fortsatte gennem 80’erne og 90’erne, hvor kulturforvaltningen i Vestsjællands Amt tilbød en række ture og rundvisninger under fællesbetegnelsen ”Gode historier og unikke oplevelser”. Efter amternes nedlæggelse i 2007 blev traditionen videreført af Destination Sjælland: https://destinationsjaelland.dk/det-sker/events/gode-historier-og-unikke-oplevelser/

Geopark festival
Odsherred blev i 2014 godkendt som Unesco Geopark. Se Geopark Odsherred. Som et af fremstødene arrangeres der hvert år i juli eller august en tredages festival.

Odsherreds Kammermusikfestival løb af stablen i 1991. Det er en firedages festival, der afholdes på Hempel Glasmuseum, Anneberg. Læs nærmere om de tidligere års koncerter: https://kammermusik.dk/medlem/koncerter/

Odsherreds Kunstdage afvikles hvert år i pinsen, hvor en lang række lokale kunstnere holder Åbent Hus. https://destinationsjaelland.dk/det-sker/events/kunstdage/


Nogle tal om turismen i Odsherred

VisitOdsherred har i 2016 opgjort turismen i tal. Det viser, at der skabes en årlig omsætning på knap 1,3 milliarder kroner. Det giver en beskæftigelse på 1740 årsværk, eller 15 % af den totale beskæftigelse i kommunen. Med håndværkerydelser er tallet 23-25 %.
I 2016 var der godt 500.000 kommercielle overnatninger, heraf 2/3 i feriehusudlejningen.
Sommerhusejernes brug af eget hus (incl. lån til venner og familie), altså de ikke-kommercielle overnatninger, anslås til 3,5 millioner.
Danske turister udgør ca. 60 % af de kommercielle overnatninger, tyske turister ca. 30 %, norske, svenske og hollandske turister udgør tilsammen knapt 10%.

Kilder: Turistårbogen 1968. Odsherred. Udg. De Samvirkende Danske Turistforeninger; Kurt Sørensen: Odsherred II. Forlaget Bogværket 2020; Odsherred. Turisme i 100 år. Odsherreds Turistforening 1899-1999. https://sagt-odsherred.dk/wp-content/uploads/Turisme_2018_VisitOdsherred.pdf --NannaB 10. januar 2021 14:03 (CET)