Rørvig Toldsted

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
Lodsoldermandsgården vinterklædt ca. 1903.

Rørvig Toldsted - "Det Kongelige Toldsted" i Rørvig.

Dr. L. H. Larsen skriver i sin topografiske beskrivelse af Odsherred 1832 bl.a. følgende om toldstedet:

Det består af 2 gårde - eller 2 boliger - tolderens og toldkontrollørerens.

Den første (Lodsoldermandsgården) blev bygget 1681, den har 4 længer af mur, bindingsværk og stråtage. Der er en anseelig frugt og køkkenhave, og et "vænge" med 1.200 forædlede og vilde træer og buske.

Toldkontrollørerenns hus (gård) stammer fra samme tid som Lodsoldermandsgården, den har 3 længer, ny grundmuret yderside på stuelængen, og ellers er den af mur, bindingsværk og med stråtag. Der hørte til den en lille frugt- og køkkenhave, og et lille stykke med beplantning.

Hele området omkring Rørvig havn hviler på løst sand og småsten - samt flyvesand.

Ved toldstedet er bygget en 175 alen lang gangbro med en lille bådehavn, som har en dybde på 3 til 4 fod, der er 4 ophalings-trapper med faldereb, hvor både kunne lægge til, men da der ikke kan køres dertil, er en mudderpram anskaffet 1822.

Lodserne i Rørvig. - Ukendt årstal?

Der er en signalstang med flag for lodserne, der kan korrespondere med udkigsposterne i Nørrevang, Stenhøj, Sonnebjerg og Eskeløkke Høj, som kan ses mod vest til GnibenSjællands Odde, i nord til Hesselø, og i øst til Kullen i Skåne, og op mod Øresund derfra bringe signaler om skibe til lodserne i Rørvig, som på den måde kan komme skibene i møde.

Formentlig på grund af det mange steder lave vand, kunne kun skibe af 9½ fods dybdegang komme ind i fjorden, ellers skulle der ske ved højvande, der indtræder bl.a. ved sydvestlige vinde.

Dog kunne skibe på 15-16 fods dybdegang styre ind i fjordmundingens østre løb, og stoppe under Spodsbjerg, hvor der er 18-19 fods vanddybde, og læ for de østlige storme.

Foruden lodserne i Rørvig blev der 1803 ansat lodser i Spotsbjerg, fordi de lettere kunne komme skibene i møde, men de loser kun til Rørvig.

Lodse- og ladepladserne under toldstedet i Rørvig er Nykøbing Sjælland, Annebjerggård (Anneberg), Kongsøre, Holbæk, Eriksholm, Vellerup Vig, Frederikssund, Frederiksværk og i Lammefjorden Atterup og Fårevejle Kirkeby.

Ved Rørvig er 6 faste lodser og en i reserve, ved Spodsbjerg er der 4 lodser.

Tolderen er Lodsoldermands, overlodsen er en søofficer i hovedstaden København.

Ekspeditionerne kunne årligt være på 350 for indgående skibe, og næsten lige så mange for udgående. Skibene var fra 1-60 tons, dog var de fleste 10-30 tons.


Se også: Lodsoldermand Holst ca. 1915.


Odsherred, en topografisk beskrivelse af dr. J. H. Larsen 1832.--SOC 7. maj 2012, 18:17 (CEST)