Peder Christensen

Fra odswiki
Version fra 18. jan 2014, 12:33 af SOC (diskussion | bidrag) SOC (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning

Peder Christensen præst ved Nykøbing Sj. kirke og Rørvig kirke 1559-1570.

Han var den første lutherske sognepræst i Nykøbing Sjælland, og han var tillige herredsprovst. Odsherred var dengang et selvstændigt provsti.

Hvornår han kom til byen vides ikke, han kan være kommet straks efter reformationens indførelse 1536, men det er mest sandsynligt, at det også er gået her, som andre steder, at den katolske præst har fået lov til at blive i embedet, mod at love det på luthersk vis, så godt han kunne.

Sognepræsten i Nykøbing Sjælland hørte ikke til den mest vellønnede, men hr. Peder har nok haft en privat formue, som han har ønsket skulle komme hans efterfølgere til gode, for i 1559 skænker han en grund, og en halv vejrmølle, til embedet.

Desværre lykkedes det ikke de følgende præster at bevare gaverne, for 200 år efter er der ingen der ved, hvor de er blevet af.

Frederik den 2. har ved åbent brev af 23. januar 1570 tilladt, at sognepræst Peder Christensen måtte oppebære kronens andel af tiende i Rørvig sogn mod en mindre afgift.

Det var en betydelig forbedring af embedet, men Peder Christensen døde samme år, og det er tvivlsomt hans efterfølgere fik lov at beholde denne indtægt.

Brevet er iøvrigt udstedt i "Kielstrup" i Odsherred, så Frederik den 2. må altså ved vintertid have været i Odsherred på den daværende hovedgård i Kelstrup.


Hans efterfølger 1570 var Hans Blasen.


Kilde: Provst Mikkelsen i Holbæk Amts Venstreblad 20. december 1965.--SOC 15. jan 2014, 13:07 (CET)