Klintegården

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
Klintegården, Klintvej 64-66, Klint.
Klintegården 1945, Klintvej 64-66, Klint, Nykøbing Sjælland, er opført af fabrikant John Messerschmidt i 1917, og dengang hed gården Strandgården. - BP-Oliekompagniet overtog ejendommen 1930, og brugte den til feriested for firmaets funktionærer. – Initialerne over døren står henholdsvis for Messerschmidt, og hans kones navn. - Foto: Søren Bay, Asnæs.

Fabrikant John Messerschmidt, medlem af Industrirådet, gift med Tit Messerschmidt. John Messersmidt købte 20 tdr. land i Klint a` 0,20 kr. pr. kvardratalen i 1916. Huset blev bygget i gule sten med kampestensfundament og med stråtag, og stod færdigt til indflytning den 15. august 1917. Da huset var færdigt og afleveret, monteret og træerne plantet, var alt betalt kontant kr. 120.000,00 uden en eneste prioritet. Det var i højkonjekturens glansperiode.

Det kom til at hedde ”Strandgården” og blev i familiens eje til 1927.

Derefter ejedes den af højesteretssagfører Schørring, København, som solgte den til Det forenede Oliekompagni ved direktør Percy Ibsen, for 30.000,00 kr.

BP-Oliekompagniet overtog ejendommen 6. marts 1930, og Klintegården, som den nu kom til at hedde, tjente som feriested for selskabets funktionærer, indtil BP afhændede ejendommen 1. februar 1984.

Der var god plads i den store trefløjede bygning, og i begyndelsen klarede man sig med denne alene, men snart blev det nødvendigt at udvide for at skaffe plads til et nogenlunde antageligt tal af den store medarbejderstab.

Først blev der bygget er speciel køkken- og spisefløj, og siden et anneks med 6 soveværelser, så der nu var plads til 30 voksne og en snes børn ad gangen. Hvert hold får 14 dages ophold på gården, så der i løbet af en sæson kan skaffes plads til knapt 200 funktionærer med familie. Dette er dog kun halvdelen af personalet ved hovedafdelingen og i filialerne landet over, og der sker en udvælgelse, således at de, der trænger mest til et rekreationsophold, kommer i første række.

Krigen 1940-45 havde naturligvis stor indflydelse på Klintegården, da tyskerne standsede oliekompagniets virksomhed i Danmark, og det førte til afskedigelse af de yngre funktionærer, som netop havde udgjort Klintegårdens gæster og derfor havde stor andel i Klintegårdens succes.

For sin nu stærkt indskrænkede stab indførte oliekompagniet så sparesæsoner på gården.

1941 og 1942 blev hovedhuset udlånt til F. L. Schmidt, mens BP`erne disponerede over "de gamles by", som det i 1937 opførte anneks populært kaldtes.

Tyskerne havde hidtil ikke interesseret sig for Klintegården, men Langfredag 1945 brød de ind - bogstaveligt talt - og blev fornærmede over hverken at finde sengetøj, lagner, service eller dækketøj. Oliekompagniet havde under hele krigen i forudfølelse af, hvad der kunne ske. Man havde derfor hvert år ladet fjerne dele af inventaret dels til Kalundborg, dels til Klint hos Laurits Jensen, Klint - Klintegårdens trofaste "inspektør" gennem årene, hvis hustru Kathinka iøvrigt vandt sig berømmelse for sin stoute og resolutte optræden over for tyskernes krav.

Naturligvis ødelagde tyskerne en masse i huset og på grunden, men plantagen slap for nedhugning, hvad man mest havde frygtet.

Efter krigens afslutning 1945 tog kompagniet atter fat på forbedringer. Der blev anlagt badmintonbane og installeret elektrisk drevet vandværk, så de mandlige gæster undgik motionen med at trække vingepumpen i baderummet til gårdens vandforsyning. Der kom håndvaske med rindende vand på gæsteværelserne.

1953 forlængedes "de gamles by" med endnu to gæsteværelser.

Der har været ca. 54.000 gæster de første 25 år.

Da BP som ejere fejrede 25-års jubilæum i 1954, blev festlighederne gentaget hver 14. dag hele sommeren igennem for alle hold gæster.

Afdelingschef Knud Jensen udtrykte firmaets tilfredshed, og omtalte, at der var to jubilæer, idet Klintegårdens opsynsmand, Laur. Jensen Klint havde været hos dem i 25 år.

Klintegårdens bestyrerpar i 16 år indtil BP lukkede feriestedet i 1984 var Benny og Lillian Larsen.

Klintegården henlevede herefter nogle turbulente år. Bygningerne bar ikke længere præg af tidligere tiders omsorg.
Klintegården 1917.
Kopi af foto af Strandgården, som Klintegården hed i starten.
På billedet ses den nyopført på en næsten ubebygget Klintvej.
Huset i baggrunden er Villa Rosenberg, der blev købt af forfatteren Rosenberg i 1914, og benyttet som sommerhus.
Foto: Poul Helms, Nykøbing Sjælland.

1983 den 22. januar har BP-oliekompagniet sat Klintegården til salg for 4,2 millioner kroner.

Den er i årenes løb blev moderniseret, ombygget og vedligeholdt, og omfatter en trelænget hovedbygning med stråtag, indeholdende flere dagligstuer, TV-stue, 9 soveværelser, badeværelser og toiletter m.m.

Dertil kommer Domstikfløjen med stråtag, to spisestuer med plads til 50 gæster, opholdsstue, kontor og værelser.

I Annexet er syv soveværelser, 4 pigeværelser samt flere badeværelser.

Bestyrerboligen med stråtag har 15 parkeringspladser, børnelegeplads og badmintonbaner.

Grundarealet er på 65.302 kvadratmeter, hvor der er mulighed for udstykning.

Klintegården kom på et tidspunkt atter i privat eje. I hvert fald kan man i 2003 se, at der blevet drevet omsorg for det.

Klintegården med flagstang er i dag fredet.

Opsynsmand i 28 år var Laurits Jensen, Klint.

+

Det store engelske petroleumsselskab British Petroleum (BP), blev oprettet 14. april 1909 af William Knox D´Arcy, der først tjente en formue ved guldgravning i Australien. Allerede 1901 fik han oliekoncessioner i Persien, men først den 6. maj 1908 sprang den første oliekilde på "oliesletten" i nærheden af et berømt tempels ruiner.

I 1909 den 14. april oprettes det vi siden kom til at kende som "BP".

1950 smed dr. Mosaddeq selskabet ud af Persien, så selskabet i stedet fik sin olie fra Kuwait, Iraq. Canada, Nigeria o.s.v.

Ved 50-års jubilæet 1959 blev det fejret på Klintegården, hvor der for hvert hold hele sommeren blev holdt jubilæumsfest.


Kilde: Uddrag af bogen om Klint udg. af Svend Erik Klint Jensen, som man har på Odsherred Bibliotek. - Holbæk Amts Venstreblad 29. maj og 20. august 1954 og 14. april 1959 og 6. marts 1930 og 22. januar 1983.--SOC 22. jan 2012, 12:45 (CET)