Hamlets Grav

Fra odswiki
Version fra 8. jun 2011, 14:58 af 131.165.169.13 (diskussion) 131.165.169.13 (diskussion) (Oprettede siden med 'Langdysse i Grevinge Skov. Langdyssen består af 61 randsten og et dyssekammer med 4 bæresten. Dækstenen til dyssekammeret mangler. Randstenskæden er 9 meter brev og 39 mete...')
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning

Langdysse i Grevinge Skov. Langdyssen består af 61 randsten og et dyssekammer med 4 bæresten. Dækstenen til dyssekammeret mangler. Randstenskæden er 9 meter brev og 39 meter lang.

Langdyssen ligger i den del af Grevinge Skov, som kaldet Lykkens Hegn. I 1808 indberettede pastor Biilmann til Nationalmuseet, at et sagn fortæller, at en vis Peder Lykke har givet navn til skovstykket.

Biilmann fortæller også, at Peder Lykke skulle være begravet i langdyssen. Men han nævner, at det er mere troligt, at det er en vis kæmpe - Hamle - som er gravlagt på stedet. Kæmpens hoved skal have ligget ved de østlige endestene og fødderne ved de vestligste. Og kæmpen skulle så have været 48 Alen lang (?).

Ovenstående oplysninger stammer fra bogen "Grevinge Sogn" af Ferdinand Petersen-Blidstrup. I hans "Grevinge Sogn" lyder det videre:

Hamlets grav er en langdysse. Der findes forøvrigt her i landet flere steder, som hævder at eje Hamlets grav. I Forsinge ved Kalundborg er der en Hamlets Høj og Amleds Mose, og i Virring sogn ved Århus er en høj, der kaldes Amleds Høj. Endvidere findes et Amlund i Lindeballe Sogn ved Jelling og et Amledsbo. Dette tyder på, at både Sællandsfar og Jyde har villet eje Hamlet. Et af stederne må vel være den ægte Hamælets Grav og den i Grevinge sogn har i alt fald bedre krav på troværdighed end det gravsted, som en entrepenant badebestyrelse for sentimentale turister har ladet indrette på Marienlyst ved Helsingør.