Forside

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

Ugens artikel: Stubberupholm

Stubberupholm, matr. nr. 17a, b m.fl. af Lammefjorden og 109 af Hørve Lammefjord, Fårevejle Kanalvej 53, Lammefjorden, Fårevejle sogn og kommune, Odsherred.
Gården Stubberupholm 1927. - Billede stammer fra Svend Ove Frederiksen, der tjente på gården i 1927. - Fotograf: Ukendt.

Gården ligger 1 km syd-vest for Fårevejle kirke med indkørsel fra Holbæk-Nykøbing Sjælland landevej, med en afstand til Fårevejle station på 4 km og til Holbæk på 27 km.

Stubberupholm er oprettet på jorder, der hører til Lammefjordens udtørring.

Gården ejes af Johs. Clausen, der har tilkøbt 55 hektar af tilliggendet, købte ejendommen i 1903 af enkefru A. Fog (se nedenfor).

Ejendomsskyld 148.000,00 kr. - Jordværdi 90.600,00 kr. - Brandassurance for bygninger 104.000,00 kr.

Samlet areal 100 1/4 hektar, heraf ager 86 1/2, eng 11, have og gårdsplads 1 5/8, andre arealer 1 1/8.

Bygningerne er af grundmur, hovedbygningen med frontspice og tegltag, avlsbygningerne med trimpel, hestestald, svinestald og materialhus med tag af eternitskifer, kostald, lade og en svinestald med tegltag, kostalden med jernbjælker og hvælvinger.

Til ejendommen hører et arbejdshus.

Lys og kraft fra Svinninge Højspændingsværk.

1954 overtoges gården, hvortil hørte 150 tdr. land, af datteren og svigersønnen, proprietær Ole Gunnar Clausen. Han var medstifter af Lammefjordens Løgavlerkreds, og dens første formand fra 1961/1962 til 1970. Han har indtil da drevet gården i 15 år som forpagter

Det samlede areal udgør 175 tdr. land (96½ ha), der fordeler sig på: Ager 172 tdr. land (95 ha) samt have og gårdsplads 3 tdr. land (1½ ha). Hrtk. ca. 12 tdr.

Ejendomsværdi: 465.000,00 kr. - Grundværdi: 264.700,00 kr. - Brandforsikring for bygninger: 550.000,00

Agerjorden, af hvilke 15 tdr. land ligger 6 km fra gården, mens resten er samlet ved denne, består af dyndjord. Terrænet er fladt, kultur og gødningskraft god. Jorden er drænet og afvandet.

Hovedbygningen, der ligger nord for haven, er af grundmur med tegltag.

Avlsbygningerne er solide, velholdte huse, alle med fast tag.

Der hører 1 forvalterbolig til gården opført 1958.
Stubberupholm 1927. - Fotograf: Holger Nielsen.

Gården drives kvægløst med svineproduktion, og der holdes 30 søer, hvis grise opfedes.

Der dyrkes normalt en del rapgræs samt gulerødder, og der er 15 tdr. land med tulipanløg.

1987 solgtes den med 90 tdr. land af interessentselskabet "Stubberup Enge" til S. Fogh, hvis enke i 1903 solgte ejendommen til landstingsmand Johs. Clausen, der tilkøbte en del jord.

+

Til gården hører en minkfarm med 1100 avlsdyr.

+

På billedet til højre i forreste række:

Nr. 3 fra venstre Proprietær Johannes Clausen, Stubberupholm.

Nr. 4 Hans hustru Mette Holm Clausen.

Nr. 5 Datter Gertrud Holm Clausen. Stående mellem Gertrud og H. Holm Clausen

Nr. 6 Datter Gudrun Holm Clausen.

Nr. 7 Sønnen Holger Holm Clausen.

Stående bagved yderst til højre Svend Ove Frederiksen, Marup. Han tjente på gården i 1927.

Søg på Odswiki

Antallet af indholdssider på vores lokalhistoriske leksikon, Odsherred Wiki, er nu over 10.000 sider. Der er altså efterhånden gode muligheder for at finde svaret på lige dit spørgsmål om Odsherred her.

Du kan finde artikler på Odsherred Wiki ved at benytte søgefeltet til venstre eller ved at benytte en eller flere af de mere systematiske indgange nedenfor. Få adgang til flere søgemuligheder her.

Odsherred Wiki fra A til Å

A B C D E F G H I JK L M N O P Q R S T U V W 'X Y Z ÆØÅ

Alle Artikler fra A til Å

Andre søgemåder i Odsherred Wiki

Søg på kategori / emne

Se de 10 mest læste artikler

Se seneste 10 artikler

Bliv Wiki-Skribent !

Idéen med OdsWiki, er at gøre det muligt for mange mennesker at dele deres viden om forskellige områder med mange andre. Odsherred Wiki bliver først rigtig god, hvis alle med viden om dele af Odsherreds historie deler den viden med andre her på siden. Vær med til at bidrage ved at blive skribent.

Det bedste ville være, at alle bare kunne gå i gang med at skrive her og nu. Men desværre har også spammere opdaget vores side.

Vi bliver derfor desværre nødt til at bede jer oprette jer som brugere, før I kan gå i gang. I kan blive opretttet som brugere ved at sende en mail til sidens administrator Kim Mariegaard, kma@odsherred.dk.

OdsWiki er beregnet til faktuelle artikler om lokalhistoriske emner. Teksten er altså det primære - mens de uploadede foto's m.m. kun skal illustrere artiklernes tekstindhold. Brug ikke Wiki'en til visning af billeder - til det formål har vi billedgalleriet, billeder.bibod.dk.