Forskel mellem versioner af "Forside"

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
Linje 1: Linje 1:
= Udvalgt artikel: Genforeningsstenen på Esterhøj=
+
= Udvalgt artikel: Hørve-Værslev Jernbane=
[[Fil:B1486.jpg|300px|thumb|left|Esterhøjstenen]] Navnet Esterhøj optræder første gang i markbogen fra 1682. Forleddet er et kvindenavn; enten det gammeldanske Estrid eller det gammeltestamentlige Ester. Efterleddet er ordet høj i betydningen gravhøj.
+
Hørve-Værslev Jernbane var i drift fra 1919 til 1956.[[Fil:HVJ.jpg|500px|thumb|right|Hørve-Værslev Jernbanes 25 års jubilæum i 1944.]]
  
Esterhøj - 89 meter over havet - er rig på historie
+
Der var et tæt samarbejde med [[Odsherreds Jernbane]].
  
Her findes den 45000 pund tunge genforeningssten, som blev hentet ved Høve Skovstrand og trukket 2500 m op på højen. 11 spand heste og mægtige rækker af mennesker trak stenen op ad Høve Stræde.
+
Ganske vist havde de to jernbaner hver sin administration, men direktøren for [[Odsherreds Jernbane]] var også direktør for Hørve-Værslev Jernbane.
  
 +
Da [[Odsherreds Jernbane]] begyndte busdrift, næsten samtidig med Hørve-Værslev Jernbane, denne dog i mindre målestok, udvekslede man også busser efter behov.
  
På stenen læses:
+
Remisen lå på adressen Nørregade 26, [[Hørve]], og da jernbanen blev nedlagt fik [[Lykkeberg Konservesfabrik]] til huse her.
  
''Døren stængtes, Magten kued,''
 
  
''Hjerter længtes, Haabet lued.''
+
Billedet til højre er foran remisen i [[Hørve]] hvor en motorvogn er udsmykket i anledning af Hørve-Værslev Jernbanes 25 års jubilæum i 1944.
  
''Gud det ledte, Tro var fast,''
+
 
+
''Fra venstre er det:''  
''Underet skete, Lænken brast.''
 
 
 
Teksten skyldes pastor N. A. Jensen, Møgeltønder. - Tegningen med løven, der har sprængt sin lænke skyldes kunstmaler Troels Trier, [[Vallekilde]]. - Stenhuggerarbejdet er udført af firmaet Knudsen og Søn, Holbæk.
 
  
 +
Valdemar Jensen, motorvognsfører.
  
'''Historien:'''
+
Christoffer Pedersen, lokomotivfører.
  
''Billede og uddrag af historien "Esterhøjstenen et gjenforeningsminde" ved sognepræst Wald. W. Bagger, Asnæs:''
+
Mikael Nielsen
  
På et møde på Asnæs skole i 1920 blev det foreslået at rejse en genforeningssten på sognets højeste punkt, Esterhøjs 85 meter høje top, og fru Katrine Wiggers Nielsen, Høve Brugsforening, foreslog derefter, at så skulle det være "Troldestenen" på Høve strand, senere af sagkundskaben anslået til en vægt på 45.000 pund. Læs her hvorfor den kaldtes "Troldestenen" i: [[Trolden i Esterhøj]].
 
  
14 dage efter mødet skolen var alt arrangeret, så arbejdet kunne begynde, ledet af 2 kyndige mænd fra Redningskorpsets Ingeniørafdeling.
+
1957 kl. 19.18 nytårsaftensdag indstillede Hørve-Værslev Jernbane driften, da der sendtes motorvognen "Lille Johannes" som sidste tog strækningen ud fra Værslev, og honoratiores, med direktør Erik Johansen i spidsen, stod af ved hver station, og tog afsked med personalet.
  
For at få sognet med, havde man arrangeret det således, at arbejdet så vidt muligt skulle henlægges til om aftenen efter kl. syv, og de mødte talrigt, så nogle gange var der over 100, endda i øsende regnvejr.
 
  
Arbejdet begyndte den 16. juni da 10 mand den aften gravede stenen fri.[[Fil:Troldestenen.JPG|300px|thumb|right|Sanatoriets drenge trækker "Troldestenen". Foto: Sognepræst Wald. W. Bagger, Asnæs.]]
+
Se også: [[Hørve station]].
  
Derefter blev stenen anbragt på en slæde, ført frem over svære ruller på et dobbelt plankeunderlag, og trukket af et skibsspil med dertil hørende taljeværk. Et arbejde der blev udført af Frederiksberg Sanatoriums 130 drenge.
 
 
Da stenen var nået frem til den store faste hovedvej gennem skoven, blev den anbragt på en blokvogn (60 kr. i leje om dagen). Da man forsøgte at fjerne plankeunderlaget, gik de 0,4 m brede hjul gennem vejbanen, og det kostede en halv times ekstra arbejde at få vognen op på plankerne igen. Endelig nåede man ud på landevejen, trukket det sidste stykke vej af 8 mand, og de 130 drenge, samt 2 spand heste. Så fjernede man igen plankerne, og denne gang holdt vejbanen.
 
 
Tirsdag den 22. juni begydte stenens transport op ad Høve Stræde. Tusinder af mennesker var strømmet til fra nær og fjern. 11 spand heste blev spændt for vognen, og 3-400 par hænder trak i de lange tove, som var fastgjort til den.
 
 
Hestene kom først efterhånden, par efter par, i træk, og hvor stigningen var størst, blev det dem, der gjorde udslaget.
 
 
I løbet af et kvarter var vognen næsten oppe. Men i sidste øjeblik tvang de mange biler og cykler, der havde samlet sig ved Tinghuset, heste og vogn for nær til skrænten på vejens modsatte side, og hjulene gik igennem til narvet. det så kritisk ud, men efter 3 kvarters forsinkelse rullede vognen videre, takke være Falck, og nåede bestemmelsesstedet, marken ved Esterhøjs fod.
 
 
Næste dag blev stenen igen anbragt på slæde med ruller på dobbelt plankeunderlag.
 
 
I de følgende dage gik det langsomt op over græsmarken nord og vest om højen.
 
 
Endelig den 26. juni kl. 21.30 var stenen bragt på plads på sit støbte fundament på Esterhøjs top, og da sang de mennesker der var forsamlet der: "Der er et yndigt land" med blottede hoveder.
 
 
Stenen havde da tilbagelagt ca. 2500 meter, hvoraf 1400 med en stigning på 85 meter. Flytningen havde taget 11 dage, og havde kostet 3.844 kroner, foruden alt det frivillige arbejde.
 
 
 
  
''Kilde: Det Humanistiske Fakultet - Nordisk Forskningsinstitut - Afdeling for Navneforskning - Københavns Universitet,Njalsgade 136,
+
''Kilde: Odsherreds Lokalarkiv i Vig. - Holbæk Amts Venstreblad "Det stod i..." 23. januar 1982.''--[[Bruger:SOC|SOC]] 19. feb 2012, 10:27 (CET)
2300 København S - Danske Kirker og præstegårde bind 1. - Odsherred udgivet af Tage Christensen 1930. - Visitodsherred 2014.''--[[Bruger:SOC|SOC]] 22. feb 2012, 10:29 (CET)
 
  
 +
[[Kategori: Odsherreds Jernbane]]
  
[[Kategori: Mindesmærker]]
 
  
  

Versionen fra 7. sep 2020, 13:51

Udvalgt artikel: Hørve-Værslev Jernbane

Hørve-Værslev Jernbane var i drift fra 1919 til 1956.
Hørve-Værslev Jernbanes 25 års jubilæum i 1944.

Der var et tæt samarbejde med Odsherreds Jernbane.

Ganske vist havde de to jernbaner hver sin administration, men direktøren for Odsherreds Jernbane var også direktør for Hørve-Værslev Jernbane.

Da Odsherreds Jernbane begyndte busdrift, næsten samtidig med Hørve-Værslev Jernbane, denne dog i mindre målestok, udvekslede man også busser efter behov.

Remisen lå på adressen Nørregade 26, Hørve, og da jernbanen blev nedlagt fik Lykkeberg Konservesfabrik til huse her.


Billedet til højre er foran remisen i Hørve hvor en motorvogn er udsmykket i anledning af Hørve-Værslev Jernbanes 25 års jubilæum i 1944.


Fra venstre er det:

Valdemar Jensen, motorvognsfører.

Christoffer Pedersen, lokomotivfører.

Mikael Nielsen


1957 kl. 19.18 nytårsaftensdag indstillede Hørve-Værslev Jernbane driften, da der sendtes motorvognen "Lille Johannes" som sidste tog på strækningen ud fra Værslev, og honoratiores, med direktør Erik Johansen i spidsen, stod af ved hver station, og tog afsked med personalet.


Se også: Hørve station.


Kilde: Odsherreds Lokalarkiv i Vig. - Holbæk Amts Venstreblad "Det stod i..." 23. januar 1982.--SOC 19. feb 2012, 10:27 (CET)




Søg på Odswiki

Antallet af indholdssider på vores lokalhistoriske leksikon, Odsherred Wiki, er nu over 10.000 sider. Der er altså efterhånden gode muligheder for at finde svaret på lige dit spørgsmål om Odsherred her.

Du kan finde artikler på Odsherred Wiki ved at benytte søgefeltet til venstre eller ved at benytte en eller flere af de mere systematiske indgange nedenfor. Få adgang til flere søgemuligheder her.

Odsherred Wiki fra A til Å

A B C D E F G H I JK L M N O P Q R S T U V W 'X Y Z ÆØÅ

Alle Artikler fra A til Å

Andre søgemåder i Odsherred Wiki

Søg på kategori / emne

Se de 10 mest læste artikler

Se seneste 10 artikler

Bliv Wiki-Skribent !

Idéen med OdsWiki, er at gøre det muligt for mange mennesker at dele deres viden om forskellige områder med mange andre. Odsherred Wiki bliver først rigtig god, hvis alle med viden om dele af Odsherreds historie deler den viden med andre her på siden. Vær med til at bidrage ved at blive skribent.

Det bedste ville være, at alle bare kunne gå i gang med at skrive her og nu. Men desværre har også spammere opdaget vores side.

Vi bliver derfor desværre nødt til at bede jer oprette jer som brugere, før I kan gå i gang. I kan blive opretttet som brugere ved at sende en mail til sidens administrator Kim Mariegaard, kma@odsherred.dk.

OdsWiki er beregnet til faktuelle artikler om lokalhistoriske emner. Teksten er altså det primære - mens de uploadede foto's m.m. kun skal illustrere artiklernes tekstindhold. Brug ikke Wiki'en til visning af billeder - til det formål har vi billedgalleriet, billeder.bibod.dk.