Anneberg Børnehjem

Fra odswiki
Version fra 17. jan 2019, 17:07 af SOC (diskussion | bidrag) SOC (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version→ (forskel)
Skift til: navigering, søgning
Anneberg ca. 1905.
Anneberg Børnehjem, Egebjergvej, Nykøbing Sjælland.

Indtil 1943 var det "Anneberg Herregårdspension".

I en lille halv snes år blev pensionen drevet af Karen Nielsen indtil 1943.

1943 blev det optagelseshjem for vanskeligt afsporede unge piger, og forstanderinden var Lis Rømer.

1955 den 1. december blev Anneberg omdannet til plejehjem under Østifternes Åndssvageforsorg stadig med Lis Rømer som forstanderinde.

Der blev anbragt 20 piger på hjemmet, som kommer fra andre hjem, bl.a. Birkegården i Holbæk amt, der forandres til et rent mandshjem.

Lis Rømer stoppede 1965.

1965 den 5. april er Bent Præstkær Jørgensen ny leder. Han er 41 år, og stammer fra Odense. Hans hustru er også lærer.

Bent Præstkær Jørgensen var nogle år ved Aarhus Kommunale Skolevæsen, og kom 1964 til Lillemosegård, som skoleleder for Københavns-afdelingen for voksne.

1965 den 27. september skriver Holbæk Amts Venstreblad i en stor opsat artikel, at det nye forstanderpar, der kun har ledet skolen et halvt års tid, er blevet anmeldt for særdeles hårhændet behandling af især flere af de unge piger på skolen.

Det viser sig dog, at der er flere urigtige ting i artiklen, men alligevel blev forstanderparret fritaget for tjeneste til sagen er undersøgt.

1965 den 13. oktober blev skoleleder Grethe Lauersen, Holbæk Husholdningsskole, ansat som fungerende leder på Anneberg, mens Bent præstkær Jørgensen er fritaget for tjeneste.

To af de øvrige medarbejdere er blevet inddraget i sagen, og har fået sygeorlov så længe den varer. Det er de to, der har klaget over forstanderen.

1965 den 14. december har byretsdommer Skander Madsen, iflg. Politiken, overgivet Statens Åndssvageforsorg materialet af alle afhøringer, men enkeltheder vil ikke blive offentliggjort før alle har læst materialet - om nogensinde.

Fru Jørgensen har erkendt at have givet en elev en lussing, og hun har taget sin afsked, og er ude af sagen.

Ingen af de tre andre anklagede vil formentlig kunne vende tilbage til Anneberg, da mulighederne for samarbejde må anses for udelukket.

1974 har Anneberg Børnehjem fundet en ny leder, som tager fat i juli, og tager imod de 18 børn, som det egentlig var normineret til.

Den nye leder bliver Jørgen Larsen, og hans hustru Åse. De kommer fra Lolland, hvor han har været vikarierende forstander på Christianssæde Børnehjem i 10 måneder. Inden da var han viceforstander på Flakkebjerg Ungdomshjem ved Slagelse, men det blev nedlagt 1973.

På Anneberg rykker parret ind i den tidligere gartnerbolig.

I et halvt års tid har hjemmet ikke haft nogen egentlig leder. To mennesker, en pædagog og en medhjælper, har været i funktion, og har skabt rammerne for de 6 børn, der opholder sig her nu, men den kvindelige medhjælper forlader hjemmet om et par måneder.

De børn som kommer vil være i alderen 2-17 år, fra sjællandske amter, og så vil der nok blive brug for flere medhjælpere.


Kilde: Holbæk Amts Venstreblad 16. november 1955 og 5. april og 13. oktober og 14. december 1965 og 1. august 1967 og 12. juni 1974. - Odsherred Tidende 29. november 1948.--SOC 21. maj 2013, 23:39 (CEST)