Thomas Bartholin

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

Thomas Bartolin er født den 20. oktober 1679, og døde den 4. december 1680.

Thomas Bartolin er mest kendt for sin opdagelse af lymfekarsystemet hos mennesker, og selvom en anden, Oluf Rudbeck, måske i virkeligheden kom først, så var det Thomas Bartolin der var først ude med opdagelsen.

Han var nummer 2 søn af Casper og Anna Bartolins 6 sønner, og hele slægten blev meget berømt som en slægt med videnskabsmænd, da slægten bl.a. fostrede hele 12 professorer ved Københavns Universitet.

1663 købte Thomas Bartolin Hagestedgård, men desværre i 1670 brændte gården sammen med mange af hans manuskripter. Christian den V. udnævnede ham til livlæge, og sammen med en betydelig løn fik han som trøst også skattefrihed på Hagestedgård.

1679 erhvervede han Ellingegård i Odsherred, og selvom han ejede den til 1689, gik han ikke meget op i gården, for ham var det kun Hagestedgård der talte.

Han blev begravet i Vor Frue kirke i København, og her fik han en gade opkaldt efter sig i den indre by: "Bartholinsgade", ligesom Bartholin Instituttet på Kommunehospitalet har navn efter ham.


Kildehenvisning: Danske Slotte og Herregaarde. Anatomihuset i København. København: Loldrups forlag--SOC 19. aug 2011, 17:20 (CEST)