Søren Andersen

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

Søren Andersen, avlsbruger, Vestre Lyng, Nykøbing Sjælland-

Søren Andersen blev født den 15. november 1867 i Klint, Højby sogn, som søn af husmand Anders Pedersen og Ane Nielsdatter, Klintehuse.

Han blev gift med Elise, der er født 1866.

Han sad i Nykøbing Sjælland Byråd 1917-1921.

Efter at have afstået ejendommen boede de først en tid på Vesterbro.

En søn er salgschef i Odense og en datter er gift med inspektør Adolf Nielsen, Vesterbro.

Søren Andersen døde den 31. marts 1953.

+

--ses 6. sep 2016, 09:37 (CEST)

I Holbæk Amts Venstreblad var der den 14. november 1927 følgende omtale:

60 Aar.

I Morgen, den 15. Novbr., runder Avlsbruger Søren Andersen, Nykøbing vestre Lyng, et af de kritiske Hjørner, idet han da fylder 60 Aar.

Vel ligger de tre Snese jo dog endnu et godt Stykke fra det, man i almindelig Tale betegner som Støvets Aar, og forhaabentlig vil dette ogsaa være Tilfældet her. Men et Liv i Kamp med et Jordbrug af en Hedenatur som det, Søren Andersen har viet sine Manddomskræfter, gaar ikke sporløst hen over sin Mand, og saaledes heller ikke i dette Tilfælde.

At aftvinge en saa karrig Jordbund en Afgrøde stor nok til at yde Familien økonomisk Betryggelse, forudsætter et saa stort Fond af Flid, Dygtighed og Paapasselighed Aar efter Aar, at det naturnødvendigt slider paa sin Mand.

Søren Andersen har i rigt Maal været i Besiddelse af disse Egenskaber. Men dog er det ikke disse, vi i denne Fødselsdagshilsen vil prise ham for; men derimod fordi, at han aldrig har begravet sig i sin egen Travlhed og sin egen Bedrift, men altid har haft et Øje aabent til at Skue langt ud over sit eget begrænsede Markskel og ud til det Samfund, han tilhører, og altid har været rede til at tage et Arbejde op for at fjerne de Brist i Samfundet, som Øjet har opfattet. Og mange har de Felter været, hvor han har øvet en Indsats.

Gennem Husmandsbevægelsen, gennem sin Andel i Ledelsen af den radikale Organisation her paa Pladsen, gennem sin Virksomhed i Byraad, Hjælpekassebestyrelse og Ligningskommission. Der er nemlig det mærkelige ved Søren Andersen, at skønt han aldrig har tilsigtet at komme i Forgrunden – vi har saaledes aldrig nogensinde set ham paa en Talerstol – saa er han Gang paa Gang bleven skubbet i Forgrunden, baaren frem af sine Medborgeres og Standsfællers klippefaste Tillid til hans Person, en Tillid, som han aldrig mogensinde har skuffet.

Og kom han ud i et Arbejde, kunde man ogsaa være siker paa, at naar Søren Andersen paa sin stilfærdige Maade gav sit Besyv med i de Forhandlinger, der førtes, saa var disse prægede af en Klogskab, et Fremsyn og af saa dybtgaaende demokratisk Forstaaelse, at de uvilkaarlig skabte Respekt selv lang ind i Modstandernes Lejr.

Paa Grund af svigtende Helbred har Søren Andersen i de senere Aar trukket sig ud af omtrent al offentlig Virksomhed. Men paa hans 60 Aars Fødselsdag skal lyde en Tak for hans Indsats og et hjerteligt Ønske om, at han endnu maa have langt tilbage til Vejs Ende.

+

Ved hans død bragte Holbæk Amts Venstreblad den 1. april 1953 følgende nekrolog:

Kirkebogen 1953

Dødsfald

Fhv. pare. Søren Andersen, De gamles Hjem, Nykøbing, er efter længere tids tiltagende svagelighed død, 85 aar gammel.

Med ham er en stilfærdig, retskaffen og vennesæl mand gaaet bort. Med stor taalmodighed bar han de byrder, livet lagde paa ham.

Han var født i Højby sogn og havde levet i denne del af Odsherred hele sit liv. Sammen med hustruen, med hvem han fejrede guldbryllup i 1943, drev han i mange aar en ejendom med stenet og mager jord paa Vestre Lyng. Det var et slid; men de var begge gjort af det rette stof.

I de første aar tog Søren Andersen arbejde paa bryggeriet i Nykøbing, indtil der blev sparet penge nok sammen til køb af mere jord.

Derefter helligede han sig helt det drøje arbejde paa ejendommen og naaede at skabe sig en solid økonomisk stilling.

Trods det meget arbejde hjemme fik Søren Andersen endda tid til ogsaa at beskæftige sig med andre sager. Et par perioder var han i byraadet, valgt af det radikale venstre, og en overgang var han medlem af ligningskommissionen. Desuden var han i bestyrelsen for Andelsmejeriet Billesborg og i 22 aar i bestyrelsen for Nykøbing Sj. Brugsforening.

Nogle aar før guldbrylluppet, da kræfterne begyndte at svigte, solgte han ejendommen paa Lyngen, hvorefter han og hustruen i 12 aar boede paa Vesterbro. For 5 aar siden fik de ophold paa De gamles Hjem, og her døde hustruen for 2 aar siden efter en lang og meget svær sygdom under hvilken Søren Andersen ydede hende en enestaaende omsorgsfuld pleje.

Hans efterlader sig en søn, der er slagschef i Odense. En datter er død for 12 aar siden.