Prins Kristian Frederik

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

Linieskibet Prins Kristian Frederik

I Odden kirke, som er bygget engang i 1400-tallet, hænger en model af linieskibet Prins Kristian Frederik. Det er skænket af Søløjtnantselskabet, og modellen er meget nøjagtig udført. Den lille jolle man kan se agter på skibet er iøvrigt skåret ud af træ man fandt fra det sunkne skib.

Forøvrigt er der på altertavlen i kirken, som er fra 1638, og hvor "Daaernes" og "Parsbergernes" våbenmærker er, står der en lille tavle med navnene på alle de søfolk der faldt i slaget i 1808 ud for kysten på Sjællands Odde.

Man ved at kampene krævede 64 dræbte, og 129 sårede Danske og Norske søfolk, og her også den danske søhelt Peter Willemoes, og de blev alle begravet i en fællesgrav på Odden kirkegård. Den daværende ejer af Anneberg Gods, Lorentz Fribert, skænkede det meget smukke mindesmærke, som er udført af billedhuggeren, Bissen, og Grundtvig skrev teksten til den inskriptionen, som lyder:

Linieskibet Prins Christian Frederiks kamp 22.3.1808 ved Sj. Odde er her affotograferet af et postkort lavet ud fra maleri. Peter Willemoes. Postkortet er dateret 1933.

De snekker de mødtes i kvæld på hav,

og luften begyndte af gløde;

de leged alt over den åbnje grav,

og bølgene gjordes s¨røde.

Her er jeg sat til en bautasten

at vidne for slægter i Norden,

danske de vare, hvis møre ben

under mig smuldre i jordenh;

danske af tunge, af æt og af id,

thi skal de nævnes i løbende tid:

Fædrenes værdige sønner.

+

Af en gammel rådstueprotokol fremgår det, at Borgervæbningen i Nykøbing Sjælland den nat, da de "engelske røvere" sloges med linjeskibet "Prins Kristian Frederik" ved Sjællands Odde, marcherede til fods to mil til stedet med det øvrige militær, for efter evne at bidrage til at forhindre fjenden i at gøre landgang.

+

Ifølge et gammelt folkesagn udgivet af arkivar Ellekilde, fortælles:

Der lød et vældigt knald da "Prins Christian" sprang i luften, og det var et øjeblik så lyst, at man kunne se de mindste ting, der lå på jorden.

hele skærtorsdag havde mandskabet kæmpet fastende, idet de måtte i kamp om morgenen, ligesom de skulle til at spise.

Ved begravelsen på Odden kirkegård blev der skudt tre glatte lag over graven.

Englænderne havde afklædt deres døde, for at de ikke skulle blive genkendt af danskerne - sagtens for, at de skulle få en ordentlig begravelse.


Kilde: ODSHERRED udg. af Odsherreds Turistbureau. - Holbæk Amts Venstreblad 22. december 1949 og 15. marts 1958.--SOC 8. aug 2011, 17:15 (CEST)