Pelsfarmenes historiske udvikling

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

Pelsfarmenes historiske udvikling og betydning for Odsherred.

1930 den 28. september stiftedes "Dansk Pelsdyravlerforening".

Både i Danmark og andre steder i verden er pelsavlen af langt ældre dato. Navnlig i Amerika og Canada har været drevet både sølvræve- og minkavl længe før.

Norge og Sverige var med nogle år før Danmark, hvor J. P. Andersen, Mariebjerg, Helsingør, begyndte så småt med sølvræve i 1928. I årene derefter kom flere sølvræve- og bæverfarme herhjemme, men efterhånden slog minken alt andet ud.

1930 afholdtes den første pelsdyrudstilling på Industribygningen i København, og samtidig forelå der indbydelse til at danne en pelsdyravlerforening.

Det var konsulent J. Brems, Lyngby, der tog initiativet, og den første formand blev kommunelærer H. Johansen, Valby, som drev sølvrævefarmen "Stella Palaris" i Nordsjælland.

Han efterfulgtes af en Odsing, konsulent Larsen Odd, der anlagde en mønsterfarm i Broby ved Sorø, og arrangerede de første sølvræveudstillinger i Ringsted.

1940 blev konsulent J. Gylling-Holm, Samsø, formand. Han fungerede i 7 år, og afløstes derefter af sin nevø, gårdejer A. Holm Clausen, Svinninge, der var formand til han 1955 afløstes af Bertel Jensen, Viby ved Århus.


Odsherred kommer med:

Ret tidligt begyndte man at interessere sig for pelsavl i Odsherred, bl.a. optettedes den store rævefarm på Sjællands Odde.

Men det var ikke ræveavlen, der var fremtid i - det var mink.

En amerikaner var begyndt at avle mink allerede i 1905, og i 1913 kom Canada med, og 1927 kom minkavlen til Sverige.

1930 kom den til Danmark, hvor bl.a. Jensen-Søvind, Svinninge, begyndte Odsherreds Minkfarm i Højby, og han begyndte med 16 indkøbte avlsdyr.

1955 er Odsherreds Minkfarm Europas største minkfarm.

Almegårdens Minkfarm i Nyrup hørte også til en af de største.

Der var også anseelige farme på Sjællands Odde og i Grevinge.

Bortset fra det nordlige Jylland, og egnen omkring Esbjerg, var der vist ingen anden landsdel, hvor pelsavlen fik så stor udbredelse og betydning som i Odsherred.

En overgang i starten var der mange flere, en ved optællingen 1955, men efterhånden som kravene til skindenes kvalitet, og finere mutationer steg, og driften som følge heraf blev mere og mere videnskabelig, måtte mange af de små minkfarme give op.

+

Efterhånden som avlen tog fart, udvikledes også organisationsarbejdet, og der blev ansat en landskonsulent, landbrugskandidat Alf Lund, og der oprettedes landsdelsforeninger med egne konsulenter

1946 blev afsætningen af skindene organiseret, og forgik siden gennem Danske Pelsauktioner med direktør Gjødesen som leder.

Der blev også oprettet en forsøgsstation med pelsdyr, hvortil foreningen bidrog med et beløb på 100.000 kroner.

En række firmaer og institutioner arbejder i tilknytning til pelsavlen.

1955 findes i hele landet ½ million mink, og pelsavlen indbringer årligt 40-50 millioner kr. i fremmed valuta.


Se også: Pelsfarme i Odsherred


Kilde: Holbæk Amts Venstreblad 27. september 1955.--SOC 6. nov 2016, 14:20 (CET)