Oldermanden

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
Oldermanden tuder i hornet.
Oldermanden var øverste myndighed før man fik sognefogeder.

Det var ham, der havde forbindelse til myndighederne.

Når der var noget, som skulle bekendtgøres til borgerne, kunne det f.eks. gøres ved, at han gik hen på "Tudepladsen", som kunne være et grønt areal ved gadekærret, og tudede i hornet, som kunne høres over hele byen, og folk stimlede sammen for at høre ham.

Det var som regel gårdejerne der blev valgt til oldermænd, men kun for et år ad gangen.

Til stillingen hørte et tudehorn, som regel lavet af et stort kohorn, ca. 50 cm langt, og ofte med graverede navne og tegn.

Når der skulle vælges en oldermand, der altid var den 2. januar, mødte folk op, og overværede at stillingen og hornet blev lovformeligt overgivet til en ny oldermand, som gav kaffe og håndemadder.


I ca, 1860 fortæller gårdejer Christian Pedersen, Hølkerup:

Anden Nytaarsdag blev der skiftet Oldermand. Der holdtes da Gilde hos den, der skulle overtage bestillingen. Vi fik skaaren Mad og Kaffe. Den Dag betaltes ogsaa Smaaredsel til Degnen. Han gav to Potter Brændevin, og et Pund Tobak. Oldermanden opbevarede byhornet og Byspungen hvori der laa et Par Skillinger.

Nogle steder hørte det sig til med en slags uniform, en dragt i et bestemt snit. Det var ikke alle oldermænd, der kunne bruge hornet, men de havde så en karl med, som kunne blæse i det.


Kilde: Historie og fortælling fra Hølkerup og Bråde af Poul Kristiansen 2003.--SOC 23. nov 2012, 14:04 (CET)