Nykøbing Sj. Afholdsforening

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

En af de første dage i marts 1893 holdt handskemager Rode (?) fra København på et hotel i Nykøbing Sjælland foredrag om afholdssagen. 7 navne blev skrevet op, men alle papirer, ligesom den første forhandlingsbog desværre er bortkommet.

Sagen overgaves til skræddermester Knut Svensson, som fandt 7 mere, der ville være medlem, og disse 13 medlemmer stiftede på et møde i dalevende møbelsnedker Sørensens værksted "Nykøbing Sj. Afholdsforening" med skomagermester Chr. Jensen, nu Skodsborg, som formand. Bødker Bruus (død) som næstformand, uldspinder Jensen (død) som kasserer, samt en Andersen, hvis stilling og senere skæbne ikke kendes, som sekretær, og endelig Andreas Petersen, nu avlsbruger og vognmand som det 5. medlem i bestyrelsen.

Foreningen mødte i starten modstand fra typograferne på det samme vinter oprettede "Nykøbing Venstreblad" (senere Holbæk Amts Venstreblad), som på skrømt meldte sig ind i foreningen for at sprænge den ved at "rokke" ved medlemmerne. Angrebet mislykkedes, men til gengæld meldte bladets redaktør - Peder Kristensen Toksvig - sig ind i foreningen, og han var den og afholdssagen en stor støtte og brav forkæmper så længe han var i byen.

Skrædder Svensson, der var kommet til Nykøbing Sjælland fra Rønne, som medstifter af Rønne Afholdsforening, forsøgte sammen med Andreas Petersen at forsøge at bygge eget hus. Muligheden opstod da "Hotel Isefjord - nu "Jernbanehotellet" - netop gået fallit, og kunne erhverves billigt. Der var tegnet en aktiekapital på 4500 kr. til et "Afholds-Højskolehjem", men man turde dog ikke købe hotellet. I stedet lejede man en 1.ste sals lejlighed i daværende Fru Brønniches ejendom til en begyndelse.

Man var noget trykket af at skulle holde møder på et udskænkningssted som "Hotel Phønix", der jo var et udskænkningssted for stærke drikke.

Formænd i starten var sadelmager H. Larsen og skomager C. N. Andersen.

1912 holdt D. S. U. A.s årsmøde i Nykøbing Sjælland Den studerende ungdom indviede her sit smukke banner. Man prøvede ved denne lejlighed at få oprettet en forening i Rørvig, som dog ikke lykkedes.

Medlemstallet har været meget svingende fra 13 til 120. I 1903 var det oppe på 118, men dalede igen til 44 for så igen at være 120 i 1917.

Formand i 1917 var hønseriejer Norup, og han og hans frue var meget populære. Sammen med fru økonom Nielsen er det lykkedes dette trekløver at gøre konfirmationsfesterne meget vellykkede.

Ungdommen havde en god fører i afholdte Jens Christian Jensen, nu handelskommis i Ringsted.

Som foreningens trofaste støtter må også nævnes maltgører Niels Peter Madsen, Økonom Jakob Nielsen, Entreprenør Otto Larsen og hustru. Også havnearbejder Peter Madsen - kaldet "Store Peter Madsen" - der var fanebærer, og som meldte sig ind da drikkeriet på havnen var ved at tage overhånd. Æggepakker Jakob Larsen og hustru, manufakturist Klein, der en tid var foreningens formand, redaktør N. Vallentin Nielsen, Odsherred Tidende, hvis blad altid har været foreningen en stor støtte, sagfører Borre, maler Mads Henriksen og rebslagersvend Andersen.

Redaktør Perregaard, en trofast afholdsmand var i flere år formand for foreningen.

Foreningen, og dens virksomhed, har aldrig været nogen fremtrædende faktor i vor by`s liv, dog har dens tilværelse i al stilfærdighed og beskedenhed i 25 år utvivlsomt haft betydning, kunne foreningen konstatere i 1918.

Holbæk Amts Venstreblad bragte den 10. februar 1927 denne omtale af forenings generalforsamling:
Nykøbing Afholdsforening afholdt Generalforsamling paa Hotel Phønix i Aftes.
Da Formanden, Inkassator Norup, var sygemeldt, aflagde Næstformanden, Glarmester Aarum, Beretningen.
Kassereren Sagfører Borre, fremlagde Regnskabet, der balancerede med 477 Kr.
Til Formand genvalgtes Inkassator Norup, og til Bestyrelsen genvalgtes Økonom Nielsen og Frk. Larsen og nyvalgtes Frk. Frida Holmgaard Nielsen
og Lars Jensen, Nybjerg. Til Revisor genvalgtes Skomager Andersen og som Fanebærer nyvalgtes Glarmester Aarum. Som Repræsentant til Aarsmødet i Aarhus valgtes Formanden og som Repræsentanter til Kredsmødet i Vig valgtes Bestyrelsen. Foreningen tæller 46 Medlemmer.

Nykøbing Sj. Afholdsforening havde i 1939 16 medlemmer. Formanden i 1939 var sygehuskasserer Christen Nikolaj Andersen, Nørregade 17 (Formand fra 1929). Den øvrige bestyrelse i 1939 bestod af sagfører Hans Jørgen Borre, Amtstuegården; kontorassistent Edith Larsen, Algade 60; kassererske Helene Larsen, Algde 60; sygehusforvalter Anders Jacob Nielsen, Amtssygehuset; skræddermester Knut Svensson, Havnegade.


Kildemateriale: Odsherreds afholdskreds 1893-1918.--SOC 20. sep 2011, 12:17 (CEST)

Kildehenvisning: Afholdsbevægelsen i Danmark, udg. 1939 --Odswiki 1.3. 2012