Niels Jensen-Nybjerg

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

Niels Jensen-Nybjerg, gårdejer og folketingsmand, Nyrup, Højby sogn, Odsherred.

Han blev født den 14. januar 1853 i Nyrup, og døde den 13. august 1926.

Han ligger begravet i Højby kirke, hvor man på kirkegården kan se hans gravsted, der er fredet.

Han var gårdejer og tidligere folketingsmedlem i 8 år for Holbæk amt.

Han var søn af husmand Jens Hansen, Nygård, og blev gift 9. januar med Karoline Jensen-Nybjerg, født Nielsen, og de fik 8 børn, hvoraf Alfred Villiam Jensen-Nybjerg, født 1889, blev regnskabskonsulent for Odsherreds Landboforening.

Efter landbrugsuddannelsen blev han ejer af Nybjerggård og føjede siden "Nybjerg" til sit navn.

Han var en usædvanlig driftig mand og havde et væld af tillidshverv, hvor bl.a. kan nævnes at han var bestyrer for Højby sogns Fattiggård og Børnehjem, og det var her på fattiggården datteren, og senere lærerinde ved Lumsås Skole, Karen Ingeborg Jensen-Nybjerg, blev født.

Han var bestyrer for Højby Møllegård og bageri i perioden 1886-1903, formand for Nykøbing Skatterådskreds, for Højby Sogns Spare- og Lånekasse, for gæstgiveriet Højby Afholdshotel (Højby Kro) ved Højby station, for Højby Sogns Husflidsforening, for Odsherreds Landboforenings Frøindkøb, samt for flere lokale indkøbs-, avls- og forsikringsselskaber, og kasserer for Odsherred Landboforenings Foderstofindkøb.

Repræsentant i Den Sjællandske Bondestands Sparekasse og medlem af bestyrelserne for Odsherreds Landboforening, Holbækposten, Nykøbing Dagblad, Universitetsforeningen og Historisk Samfund i Højby sogn, samt medlem af den lokale Skolekommission og Vælgerrådet. Desuden var han medstifter af Stenstrup Museum.

Ved folketingsvalget 1910 valgtes han i Nykøbing S-kredsen, der genvalgte ham både i 1913 og 1915.

Niels Jensen-Nybjerg holdt et meget flot, og ikke mindst lyrisk indlæg om arealet, da det skulle afgøres hvor Amtshospitalet i sin tid skulle bygges, og det var ikke mindst hans fortjeneste det blev bygget ved Nykøbing Sjælland.

Gå ind på Niels Jensen-Nybjergs tale hvor den er refereret.

En søn er Lars Jensen-Nybjerg.

En søn er regnskabsfører og amtsrådsmedlem Alfred Villiam Jensen-Nybjerg.

En søn er Hermann Nybjerg, konsulent, og gårdejer Stenriis, Tengslemark.


Kilde: En vandring på Højby kirkegård udg. af Menighedsrådet i Højby.--SOC 12. aug 2011, 10:48 (CEST)