Musikantersvendene

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

Stadsmusikanten og organisten ved Nykøbing Sj. kirke, hans slægt og medhjælpere.

Da kalenderen viste 1830 var forlængst hensovende, Jakob Lund, stadsmusikant og organist, så vi skal tilbage før den tid.

At være stadsmusikant var et privilegium, igennem det gik al musikbestilling.

Foruden Jakob Lund var hans broder, Terkel Lund, også en meget dygtig musiker, han var tillige værtshusholder oppe på Torvet, drev også et større landbrug, samt beskæftigede sig med hestehandel. Han havde bl.a. stor omsætning med køreheste.

Han blev en meget kendt musikskikkelse i Odsherred. Når han skulle ud at spille, red han i reglen på en smuk hingst, og havde efter datidens skik kalveskindsposen med violinen uder armen. han døde i 1880erne.

Hans søn, Jørgen Lund, også musiker, rejste til Roskilde i 1869 og blev fader til de landskendte dengang brødre Lund i Roskilde.

Stamfaderen, Jakob Lund, havde som hjælper i sit orkester smeden Christen Gottschalck, som spillede på klarinet, og som havde sin smedie på hjørnet af det senere Grønnehavestræde, der hvor viggo Hansens ejendom lå. Dengang var smedien selvfølgelig stråtækket, som byejendomme var dengang, ligesom Grønnehavestræde var spærret af en bom.

Som tredie musikant skal nævnes hattemager Morten Wiggers, der spillede på fløjte. Hans fløjte skulle være opbevaret på Odsherreds Folkemuseum.

Disse tre var det faste orkester i byen.


Kildehenvisning: Odsherred udgivet af Tage Christensen 1930.--SOC 22. feb 2012, 12:49 (CET)