Møllegården, Asnæs

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
Asnæs Mølle, ca. år 1900. - Ejeren fra 1876 til 1910 hed Johannes Frederiksen. - Lå på adressen Møllevænget 5, Asnæs. matr. nr. 21 fq, Asnæs by, Asnæs. - Fotograf: Søren Bay.
Møllegården, Asnæs Mølle, som omkring år 1900 lå på Vestervangen med bageri, hørte under Møllegården, der lå med en stor rødstens hovedbygning ud mod Storegade, hvor Møllegårdsparken er nu.

Foruden møllen og bageriet, drev den daværende møller Johannes Frederiksen, sammen med sin svigersøn, også landbruget der hørte til Møllegården.

Senere blev Møllegården solgt til Brdr. Madsens Maskinfabrik.

I Møllegården ophørte landbruget, og der blev indrettet lejligheder i bygningerne, fortrinsvis til arbejdere på fabrikken.

Jorden, der hørte til gården, fra Esterhøjvej og ned til kanalen, blev delvis udstykket til byggegrunde, hvor der hurtigt blev opført adskillige huse, og som nu er fuldt udbygget.

+

Under en kraftig storm i 1922 gik det galt, for stormen satte møllen i gang, og det var ikke muligt at stoppe den igen. Der gik ild i trælejerne, og hele møllen brændte ned.

Det blev den helt store katastrofe, for stormen førte de brændende spåner, som møllen var tækket med, først til huset med bageriet, og antændte dette, men også helt til Nordgården, som var stråtækt. Nordgården og huset nedbrændte også, og mange dyr omkom.

Det var efterhånden blevet almindeligt at supplere vindkraften med motorkraft, så da møllen blev opbygget for tredie gang efter en brand i 1928, var det uden møllevinger. Og møllerens beboelse var blevet udvidet med en købmandsforretning.

1920 den 15. januar har købmand Erling Andersen solgt Asnæs Mølle og købmandsforretning til købmand Poul Nielsen, Høng.

På et tidspunkt blev møllegården overtaget af uldhandler Knud Langkjær.


Se også: Asnæs Mølle.


Asnæs by`s historie udgivet af Dragsholm Lokalhistoriske Forening 1996. - "Det stod i" Holbæk Amts Venstreblad 15. november 1960 og 5. januar 1970. - Holbæk Amts Venstreblad 16. april 1971.--SOC 4. jan 2012, 18:50 (CET)