Klokken i Højby kirke

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
Klokken i Højby kirke i Odsherred.
Højby kirke.

Min bedstemoder Kirsten (Hans Pedersens kvinde i Højby) fortalte:

Det var knappe år, og de høstede ikke ret meget. Vinteren blev så streng, og der var ikke foder til kvæget.

Isen lå lige over til Hesseløen.

Ellingebjerg Manden (Ellingebjerg er tæt øst for Højby) kørte da på en slæde med to stude for over til øen for at sørge for foder eller fisk.

Da han kørte hjemad begyndte der en storm. Isen brækkede, og han kørte for livet. Han bad så til Vor Herre og lovede, at om han kom godt fra det, da gav han stude og slæde til Højby kirke.

Stormen rasede, og søen brølede bag ham. Så sagde han til: Den "Leddike" med sølvpenge i, som står derhjemme, vil jeg også give, blot jeg kommer hjem.

Han gav da det, han havde lovet, til kirken. Nygårds Manden og degnen i Højby skænkede også noget dertil. For dette blev kostet den store kirkeklokke. Den havde så smuk og høj en klang, at den kunne høres til Roskilde.

Da krigen kom med svenskerne, boredes klokken i stykker, og dens smukke klang var ødelagt. (Jfr. J. H. Larsen: Holbæk amt 1, s. 70.)

Klokken bærer en latinsk indskrift fra 1518, hvoraf fremgår, at den er skænket af tre mænd: Jens Lauritzen i Ellinge, Lauritz Jensen i Nygård og Per Degn i Højby.

Indskriften hilser endvidere jomfru Maria som kirkens skytsengel.

+

I Højby kirketårn hænger der tre klokker.

Mellemklokken der kaldes Skrumpen, ringede så højt, at de kunne høre den ovre i Sverige.

Da svenskerne ikke kunne tage den ned, så rendte de en blynagel i den, og derfor lyder den nu ikke som tidligere.

+

En anden mulighed er, at klokken er støbt på foranledning af Arild Hvidtfeldt i 1603.

Pastor Schrow nævner dette i en indberetning fra 1758: Den mellemste klokke, som måler næsten 6 alen i omkreds, skratter noget i lyd, og den kaldes derfor "skrumpen" af bønderne.

Det menes, at dette skyldtes, da klokken blev støbt, og tilsattes bly og kobber blev støbt for sølv og messing.


Kilde: Folkesagn og Folketro i Odsherred af Lars Andersen 1918. - Holbæk Amts Venstreblad 30. november 1949.--SOC 24. apr 2013, 20:02 (CEST)