Kirkegården på Hesselø

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

Hesselø hører under Rørvig sogn, og der var i ældre tid pålæg om, at øen mindst hver tredie måned skulle have besøg af en præst.

I Kong Valdemars jordebog kaldes Hesselø for Esel, og der er fundet en del oldsager, især lerkar og stenøkser på øen.

Længe var Hesselø kendt for sit hestestutteri af vilde heste, og disse skulle have været usædvanligt udholdende. Kort inden Mikkelsdag blev øens føl fanget ved at man jog dem ud på stranden.

På øen, der 1939 blev overtaget af F. L. Schmidt & Co., findes en lille kirkegård. Den ligger midt på nordsiden ved skrænterne ned mod havet, hegnet af et kampestensdige og med hvidmalet træmmelåge i indgangen, der ligesom stedet i det hele taget er meget tilgroet.

Der er kun to begravelser, markeret med stensætning. Den ene er fra 1880 over tømmermand Niels Nielsen Krokeide af Bergen født 3. juni 1844, død 1880, med hvidmalet trækors, hvis gravskrift allerede 1944 var overmalet.

Den anden, af ukendt alder, rummer en røgter fra øen, som havde hængt sig.

En begravelsesplads ude på Nordvestpynten, ligeledes hegnet af kampestensdige, er så vidt vides ikke gejstlig indviet. Formen er nærmest oval og gravene består af opdyngede, aflange stenhobe, som har dækket ligene, hvorom ingen efterretninger haves.

Desuden skal der fra nyere tid være mange enkelte grave langs stranden, men de er nu vanskelige, om ikke umulige at identificere.

Se også: Hesselø.

Kildemateriale: Kirker i landdistrikterne udg. af Nationalmuseet. Danske Kirker og Præstegårde bind 1.--SOC 8. aug 2011, 17:13 (CEST)