Brådevej 29

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
Hølkerup Smedje og Fiskehandel omkring 1950. - Forrest til venstre smedjen, og Carlos cykelsmedeværksted. - På grunden til højre ligger Marius Fiskehandel, hvor der i stuehuset inden for døren til højre var fiskeforretning, og i udlængen nær vejen, hvor der engang var smedje, havde Marius røgeri, hønsehus og garage. - Foto: Poul Kristiansen.
"Det Røde Hus", Brådevej 29, Hølkerup by, Egebjerg sogn, Odsherred.

Huset er det sidste hus i venstre side hvor Brådevej ender.

Det blev bygget som aftægtshus til Nordgård, Hølkerup, som senere solgte det fra gården.

Et gammelt kort fra sidste halvdel af 1800-tallet viser, at der engang har ligget en smedje, og ved en udgravning i 1960-erne blev der fundet et fundament til en esse.

I Midten af 1800-tallet boede der en smed Lars Jakobsen, som oprettede en smedje i udhuset. Han havde sandsynligvis købt huset af Nordgården?

Den næste ejer har vist nok været Andreas Hansen.

Hans datter arvede det efter ham, og det gik vist videre til hendes søn, Lars Hansen i 1880.

Han sælger det i 1882 til Severin Andreasen, som dengang ejede Nordgård, Hølkerup.

Hans enke solgte det i 1904 til tækkemand Hans Jakon Hansen.

1913 bliver det købt af Lars Peter Nielsen, der havde ejet Skovgården i Gelstrup. Der boede han som pensionist. Han var ugift og havde en husbestyrerinde ved navn Signe Hansen.

Lars Peter Nielsen var halvbroder til Valdemar Rasmussen, Bøgebjerggård, Hølkerup. Efter hans død flyttede Signe til Bråde, hvor hun blev kendt som "Signe Kogekone" (se: Signes Hus).

Efter Lars Peter Nielsens død i 1934 bliver huset købt af naboen, smeden Anders Hansen, som lejede det ud.

1936 blev det lejet af fiskehandler Marius Pedersen, som i stuehusets nordlige ende oprettede en fiskeforretning med bassiner til levende fisk, og i stuehuset et røgeri.

1947 køber Marius huset af smeden.

1954 sælger han det til Anna og hendes mand Hans Andersen, Sunnemosegård, der vil bruge det som aftægtshus.

Anna var meget imod dette køb, og ville ikke bo i det. Det kom hun heller ikke til, fordi Hans døde pludseligt inden de nåede så langt, så hun solgte det.

Det blev i 1959 købt af Grete og Ole Ulrik Hansen for 16.000,00 kr. Grete var datter af Inga og Hans Larsen, Brådevej 26 (Gadekærhuset), og Ole var mekaniker på Kongsøre Torpedostation. De har sat det flot i stand, malet det rødt, og købt lidt jord til, og bygget en garage.


Historie og fortælling fra Hølkerup og Bråde af Poul Kristiansen 2003.--SOC 20. nov 2012, 12:28 (CET)