Brådevej 20-22

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
Brådevej 20-22 i Hølkerup ca. 1915. - Fotograf: Søren Bay.
Brådevej 20 og 22, Hølkerup by, Egebjerg sogn, Odsherred.

På "Gadebakken" lå et stort dobbelthus, hvor der I højre side var Høkerforretning og i venstre side Forsamlingshus.

Huset ejedes af Sidsel Marie Hansen, mor til mølleren Arnold Hansen, Hønsinge Mølle. Hun havde en søn mere, som hed Viggo, og en datter Johanne. Hun var gift med Ferdinand Hansen, Glostrup Møllegård. Hun døde ca. 1931.

Høkerforretningen var i den del af huset hvor hun boede, og den var forpagtet ud til købmand Mads Christian Madsen, der senere byggede Madsens Købmandsforretning.


På billedet til venstre ses Sidsel (Madam Hansen) i døren, og datteren Johanne (gift Madsen) ses på vejen. I baggrunden ses "Oldhøjgård", Brådevej 19. Det hvide hus på vejen til højre er Smeden i Hølkerup, Brådevej 27.


Den anden halvdel af huset var indrettet til forsamlingshus, hvor der blev holdt politiske møder med talere, fester, juletræ for børn og danseaftener. Der kunne sidde 150 mennesker.

Foruden salen var der to stuer, et køkken og et par værelser ovenpå, som blev lejet ud til ungkarle.

Et stykke tid var der bl.a. barberforretning i et hjørne af salen.

Forsamlingshuset blev nedlagt i 1924. Alle funktionerne var overtaget af Egebjerg Forsamlingshus, som var bygget i 1902.

1931 solgte Sidsel Marie Hansen bygningen til tømrer Villiam Jensen. Hun døde kort tid efter.

Villiam lavedede tømrerværksted i den gamle sal, og boede i den tilhørende lejlighed. Den anden lejlighed solgte han til gårdejer Peter Hansen. Villiam var ungkarl med en benskade, som gjorde han haltede meget.

Efter Villiams død solgte familien huset, som blev lavet om til beboelse, en overgang var der også et slagteriudsalg.


Kilde: Lokalarkivet 2012.--SOC 23. jul 2012, 16:35 (CEST) - Historie og fortælling fra Hølkerup og Bråde af Poul Kristiansen 2003.--SOC 19. nov 2012, 21:37 (CET)