Bagerimuseet

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning

Bageriet på Odsherreds Museum.

1975 den 11. december har en gruppe pensionerede bagermestre, med bagermester Ebbe Larsen, Rørvig, skaffet så mange effekter, at man på Odsherreds Museum fik et bageri, som det så ud i perioden 1880 til 1920, og det ser ud som om bagerne bare har forladt bageriet en stund.

Det var enestående i landet, og en virkelig attraktion.

Ebbe Larsen fortæller til Odsherred-Kysten:

I gamle dage - som det stadig er i u-landene - gjorde man ikke meget ud af selve butikken. Vinduet var faktisk alt, hvad man havde i den retning.

Da butikken endelig holdt sit indtog, lå den gerne ud til en sidegade - hvor huslejen ikke var så høj - og den var typisk indrettet med bjælkeloft, et stampet gulv, hvorpå der var strøet hvidt sand, et mindre bord, der fungerede som disk, og små hylder til opbevaring af varerne.

Men omkring århundredskiftet 1800/1900 begyndte den langsomme udvikling. Butikkerne blev elegant indrettede, snedkerne lavede fornemme hyldearrangementer, og diske med gesvejsninger og nedfældninger, lofterne blev udformet i glas og opal med guldbelagte lister.

I Nykøbing Sjælland, Algade 44, kunne det ses i bager Godtfredsens hjørne.

Træstikke på stativerne udviklede sig til snoede jernstikke, som kunne være fremstillet af smed Clausen på Svanetorvet.

Herhjemme kendes bagerlaug helt tilbage til 1220. Det var en social foranstaltning, og bagerlaug`ne blev efterhånden så stærke, at landets ledelse i år 1500 - og flere gange senere - fandt det nødvendigt at forbyde dem.

I sin tid begyndte man med at varme sten op, så slog man dejen ud på den. Senere fandt man på at have et fyrrested under stenen, så den kunne vedblive at være varm, og endelig byggede man en kuppel over stenen, for at for meget varme ikke skulle gå ti spilde. Hermed havde man faktisk den ovn, som holdt sig frem til vore dage - blot at fyringsmidlerne nu er olie, el og gas.

Bagermestrene har som nævnt store organisatoriske traditioner, men også svendene har præget historien. Således var nogle af de ivrigste blandt kommunarderne ved opstanden i Paris i 1871 bagersvende, der ønskede en regel om, at de først skulle begynde at arbejde kl. 4 om morgenen.


Kilde: Odsherred-Kysten 11. december 1975.--SOC 7. mar 2016, 22:55 (CET)