Amtshospitalets kirke

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
Interiør fra kirken ca. 1920 med Axel Hovs altermaleri. - Foto: K. Warming.
Kirken på Amtshospitalet udgør den ene fløj af selve hovedbygningen, og er dermed opført i samme stil og tidsrum som hospitalet.

Amtshospitalet vælger selv sin præst, men der er tradition for, at det er sognepræsten i Nykøbing Sjælland, der varetager denne gerning, og det blev der aldrig lavet om på.

Kirken blev indviet den 27. august 1916 af daværende biskop over Sjælland Stift H. Ostenfeldt.

Oprindelig var kirken altså en slags "Annekskirke" til Nykøbing Sj. kirke, og her blev holdt gudstjeneste om søndagen hver fjortende dag.
Sognepræst Caroline Kollenberg Thisted, Nykøbing Sj. medvirkede ved Festgudstjenesten i anledning af hospitalskirken på SNS havde 100 års jubilæum den 27. august 2016.
Fotograf: Annie Brydegaard Danielsen, Holbæk

Kirken har plads til ca. 120 personer, og blev brugt til hospitalets patienter, samt ansatte som boede op området. Der har derfor været afholdt bryllyp, dåb og begravelse, samt selvfølgelig almindelige gudstjenester i kirken.

Kirken er bygget i herregårdsstil, er holdt i smukke grålige nuancer, men er ikke en videre prangende kirke. I kirken kan man ligeledes betragte de originale lysekroner fra 1915.

Altertavlen er malet af Axel Hov i 1915, og forestiller "Den gode Hyrde".

Orglet med fire stemmer er fra 1915 og bygget af I. Starup, København.

Kirkeskibet "Håbet" er formodentlig bygget af en patient.

I dag er kirken stadig en del af Nykøbing Sj. kirke, men kun som lejlighedskirke. Dermed bliver den brugt en gang om året, og det er juleaften hvor præsten i Nykøbing afholder gudstjeneste om formiddagen den 24. december.


Kordegne:

Niels Skriver fhv. skolelærer i Højby. Død 1935.

Johannes Nielsen, Mosby, til 1. august 1949, hvor han købte Flinterupgård ved Sorø.

1949 den 1. august ansattes diakon Viggo Baun, Klintevej, Nykøbing Sj., som ny kordegn.


Se også: Caroline Kollenberg Thisted.


Kilde: Psykiatrisk Museumks brochurer. Nykøbing udg. af Nationalmuseet. - Holbæk Amts Venstreblad 1. august 1949 og 23. juli 1954 og 5. juli 1966.--SOC 25. sep 2011, 20:34 (CEST)