Algade 4

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
Algade 4, matr. nr. 86c, Nykøbing Sjælland.
Algade 4, februar 2014. - Foto: SOC.

Huset er antagelig opført af smedemester Hans Severin Gottschalk, arvede ejendommen i 1866. Huset er dog næppe opført før omkring, eller kort før, år 1850.

Ejendommen var i familien Gotschalcks eje allerede før 1817, og består da af et 9 fag langt bindingsværkshus til bolig og smedeværksted i gården, som er opført 1814.
Algade 4 g.JPG

Det er et 9 fag langt grundmuret hus sammenbygget mod vest med Algade 2.

Huset er over en høj, groft pudset, rødmalet sokkel, pudset au refend. Pudseningen sluttes under vinduerne af en gennemgående profileret vandnæse. Herover er en tynd glat puds, og væggen er gulmalet.

Heltaget er dækket med grå eternitplader.

Østgavlen står i blank mur af gule blødstrøgne teglsten, udfor bindbjælken er fire simple splitankre. I gavlen er dels et halvcirkulært støbejernsvindue, dels et to rammet trævindue til loftet (et loftsværelse?).

I det østre fag er frisørforretning. Omkring denne er en rødmalet bræddebeklædning, der respekterer gesims og vinduesbånd

Under de midterste tre fag er kælder sat i marksten. Et vandret skel i kælderen ca. 60 cm under nuværende loft antyder, at den kan have hørt til en ældre bygning end den nu stående.

Havemuren, der nu lukker mod parkeringspladsen syd for huset, har ringe til tøjring af heste.


Bemærkninger:

1936 etablerede Carl Petersen renseriet "Raxy" her, som han afhændede 1962. Han er født 30. september 1883.

1965 omkring 1. februar åbnede frisørmester Kr. Sørensen sin herrefrisørsalon her, som han flyttede fra Vesterbro. Han har lejet både lejlighed og butik.

2012 husede ejendommen frisørsalonen "Hos Arne & Käthe".


Kildehenvisning: Forsøg på en bygningsregistrant for Nykøbing Sjælland af Jørgen Gantshorn. - Holbæk Amts Venstreblad 25. september 1953 og 27. januar 1965.--SOC 5. jul 2012, 20:39 (CEST)