Alfred Ørndorf

Fra odswiki
Skift til: navigering, søgning
Alfred Ørndorf, hotelejer, Nykøbing Sjælland.
Alfred Ørndorf. - Foto: Leif Ørndorf.

Alfred Ørndorf er født 1900, og døde 1993.

Han blev gift med Ann Margit Ørndorf, født 1913, død 2005. Ann Margit blev udlært smørrebrødsjomfru på Central Hotellet i Odder, og har blandt andet haft arbejde på Hotel Exelsior i København.

Alfred Ørndorf var udlært cigarmager på Chr. Kroghs Fabrikker i Viborg, og fik arbejde hos P. Wulff.

Som ganske ung startede han sammen med en kompagnon en mindre cigarfabrik i København. Senere gik han ind i detailbranchen og havde flere tobaksforrtninger, og sluttede med en tobak-, vin-, lotterikollektion og frimærkehandel på Nørrebrogade i nr. 85 i København.

Den 31. august flyttede familien til Svinninge, og overtog Svinninge kro.

1964 flyttede familien til Nykøbing Sjælland hvor de overtog Hotel Phønix.

Efteråret 1965 blev "Den Gamle Stald" indrettet med bowlingbaner og bar m.m. i den tidligere rejsestald, der lå i Hotel Phønix baggård.

Senere erhvervede Alfred Ørndorf Havnekroen i Havnegade, som han renoverede og fik kraftigt forbedret dens renomé.

1971 overtog Alfred Ørndorf Hotel Phønix i Viborg.


Leif Ørndorf fortæller om sine forældre:

Min far var nok bedre til det der med kroner og ører, end han var restauratør. F.eks. satsede han lidt for meget på billig arbejdskraft, end at ansætte dygtige medarbejdere. På den anden side var han dengang, trods sin forholdsvis høje alder, ret god til at følge med tiden, og se nye muligheder

Et tydeligt bevis herpå var, da han som 68-årig lukkede "Den Gamle Stald" som værtshus, for i stedet at åbne det som discotek.

En af hans svagheder var, at han gik efter hurtige penge, i stedet for at satse på den lange bane. Men hans store styrke var hans enorme viljestyrke, og gode økonomiske sans.

Men han havde også et meget iltert temperament, der ofte gik over gevind, især når tingene gik ham imod - og så var han bare så stædig.

Min mor var uddannet kok og smørebrødsjomfru. Hun var bare så dygtig i et køkken.

Hun var som menneske min fars absolutte modstykke. Roligt temperament, selvudslettende og godheden selv.

Desværre blev min mor syg netop på det tidspunkt vi overtog Hotel Phønix med en betændt skulder, som det tog nogle år at komme over.

Det var derfor en stor lettelse for hende da hotellet blev bortforpagtet.


Kilde: Leif Ørndorf 2012.